САЩ отлага връщането на Луната за 2025 г.

88 прочитания

Завръщането на хора на Луната се отлага за 2025 г. Това съобщи администратора на NASA Бил Нелсън на пресконференция, която се проведе на 9 ноември 2021 г.

Основните причини за отлагането са свързани със съдебното дело, което компанията Blue Origin водеше, както и с последиците от пандемията от COVID-19 и други по-малки проблеми вътре в NASA.

Едва на 4 ноември искът на Blue Origin, с който се обжалва решението на NASA да финансира предложения от SpaceX лунен спускаем апарат, бе окончателно отхвърлен, което е позволило на агенцията да възстанови официалните контакти с компанията. Нелсън е обяснил, че по закон, по време на съдебното дело, всички контакти между NASA и SpaceX, касаещи програмата за създаване на спускаемия апарат известна, като HLS (Human Landing System), се прекратяват.

Кацането на Луната е основната задача за мисията Artemis 3. Нелсън е заявил, че мисията, която до сега се планираше за есента на 2024 г. се измества за следващата година. Администраторът на NASA е заявил, че по-конкретният срок за изпълнението на полета ще стане факт, след обстойно ревю на състоянието на програмата Artemis, което се планира за следващите месеци.

Нелсън е посочил също, че през финансовата 2021 г. NASA е поискала $3,3 млрд. за създаването на лунния спускаем апарат, но Конгреса е отпуснал едва $850 млн. Той също така е прехвърлил част от отговорността за забавянето на администрацията на Тръмп, която през януари 2019 г. измести срока за кацане на Луната от 2028 на 2024 г. Според него, това не е почивало на реална оценка на техническите възможности на САЩ.

Освен мисията Artemis 3 се отлага и Artemis 2 – първият полет с астронавти на борда на новия космически кораб Orion. Полетът ще включва достигане до Луната, връщането на космическия кораб по т.нар. „траектория на свободното завръщане” и тестове на висока околоземна орбита.

Според новия график, полетът ще стане факт не по-рано от май 2024 г. Причините за това са свързани основно с ефекта от пандемията.

Междувременно, цената на разработката на космическия кораб Orion е нараснала до $9,3 млрд. Последната обявена сума бе $6,7 млрд. Тук се включват всички разходи от 2012 г. до мисията Artemis 2.

В заключение, Нелсън е отбелязал, че NASA продължава да е сериозно ангажирана за завръщане на хората на Луната, както и че ще търси сериозно увеличаване на бюджета на агенцията, на фона на все по-засилващата се активност на Китай в космоса и апетитите му за достигане на Луната.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX може да фалира ако не се справи проблемите с моторите Raptor
Следваща публикация
Blue Origin изпълни втори успешен полет с пасажери
88 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 8

Новият епизод на българския аудиокаст посветен на авиация и космонавтика е вече тук. В него…

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Меню