Борисов призна, че без ДПС е нямало да има сделка за F-16

381 прочитания

Лидерът на ГЕРБ изпадна в откровения и призна, че без ДПС е нямало да може да бъде купен F-16. Това каза той днес, 12 ноември 2021 г., в интервю излъчено в сутрешния блок на НОВА.

„Когато трябваше да купим не Грипените на Радев, а F-16 Block 70… Нито „Атака”, нито БСП щяха да ни подкрепят и ми трябваха ДПС. Така, че когато има нужда, или ни трябват, или те искат разговор с нас…”, така отговори Борисов на въпроса, защо не се коалира с ДПС.

Думите на Борисов носят прецизиране, защото ДПС удари решаващо рамо за покупката не веднъж, а цели три пъти. Това стана, след като парламентарната група на „Обединени патриоти” се разцепи. Решението за покупка на F-16 се подкрепяше само от ВМРО, а другите две партии – „Атака” и НФСБ бяха против. Освен това БСП и „Воля” също бяха против.

Така гласовете на ГЕРБ и ВМРО нямаше да са достатъчни, ако ДПС бяха гласували против или „въздържал се”.

През януари 2019 г. при максимална мобилизация на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС бе дадено разрешение на МО да се отклони от одобрения инвестиционен проект за покупка на нов боен самолет за българските ВВС. Това се случи, след като се разбра, че американската оферта за осем F-16C/D не отговаря на редица от българските изисквания, които бяха заложени в инвестиционния проект.

През юли същата година, отново гласовете на ДПС, Народното събрание ратифицира договорите за покупка на F-16. Седмица по-късно, когато президентът Радев наложи вето върху решението на НС, отново ДПС спасиха ситуацията със своите гласове.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Мирчев: Обучението на пилотите ни на F-16 върви по график
Следваща публикация
ВВС се похвалиха с още изправни МиГ-29
381 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Офертата за F-16 е най-добра

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че офертата за F-16 е най-добра, но призна, че по нея има не малко неясни моменти, включително и крайната ѝ цена. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. в интервю за БНР.

МС не разгледа проекта за нов изтребител

Министерски съвет не разгледа, на заседанието си от днес, 9 май 2018 г., инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет за ВВС. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, това е станало заради отсъствието на финансовия министър.

Премиерът обеща възстановяване на ВВВУ до 6 май

Премиерът Бойко Борисов обеща Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия да бъде възстановено до 6 май 2019 г. Това каза той днес, 2 април, при посещението си в Долна Митрополия.

Цветанов: Президентът прикриваше истината за изтребителя

„Не е нормално той (президентът Радев – бел. ред.) да говори за силата на истината и в същото време да обвинява анкетната комисия, че се крие зад колективната безотговорност на парламента за самолетите. Ние искахме да излезе точно тази истина, която той искаше да прикрие”, това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов днес, 12 ноември 2017 г., в ефира на БНР.

Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител

Очаквано, Комисията по отбрана в Народното събрание, даде зелена светлина на инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това стана на извънредно заседание, което се проведе днес, 5 юни 2018 г.

Меню