Борисов призна, че без ДПС е нямало да има сделка за F-16

380 прочитания

Лидерът на ГЕРБ изпадна в откровения и призна, че без ДПС е нямало да може да бъде купен F-16. Това каза той днес, 12 ноември 2021 г., в интервю излъчено в сутрешния блок на НОВА.

„Когато трябваше да купим не Грипените на Радев, а F-16 Block 70… Нито „Атака”, нито БСП щяха да ни подкрепят и ми трябваха ДПС. Така, че когато има нужда, или ни трябват, или те искат разговор с нас…”, така отговори Борисов на въпроса, защо не се коалира с ДПС.

Думите на Борисов носят прецизиране, защото ДПС удари решаващо рамо за покупката не веднъж, а цели три пъти. Това стана, след като парламентарната група на „Обединени патриоти” се разцепи. Решението за покупка на F-16 се подкрепяше само от ВМРО, а другите две партии – „Атака” и НФСБ бяха против. Освен това БСП и „Воля” също бяха против.

Така гласовете на ГЕРБ и ВМРО нямаше да са достатъчни, ако ДПС бяха гласували против или „въздържал се”.

През януари 2019 г. при максимална мобилизация на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС бе дадено разрешение на МО да се отклони от одобрения инвестиционен проект за покупка на нов боен самолет за българските ВВС. Това се случи, след като се разбра, че американската оферта за осем F-16C/D не отговаря на редица от българските изисквания, които бяха заложени в инвестиционния проект.

През юли същата година, отново гласовете на ДПС, Народното събрание ратифицира договорите за покупка на F-16. Седмица по-късно, когато президентът Радев наложи вето върху решението на НС, отново ДПС спасиха ситуацията със своите гласове.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Мирчев: Обучението на пилотите ни на F-16 върви по график
Следваща публикация
ВВС се похвалиха с още изправни МиГ-29
380 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Министър Каракачанов: Изтребителят се забавя с година и половина – две

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че проектът за придобиване на нов изтребител ще се забави с година и половина – две. Това каза той в ефира на Канал 3 днес, 4 ноември 2017 г.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Авиокаст: Епизод 23

От дипломатическите и Фейсбук премеждия с европейски летища и авиокомпании, през състоянието на международните ни…
Меню