Сделката за F-35 с ОАЕ далеч не е сигурна

197 прочитания

Сделката за продажбата на 50 броя F-35A за Обединените арабски емирства (ОАЕ) далеч не е сигурна. За това пише американското издание Breaking Defense, като анализира обстоятелствата около сделката.

Breaking Defense пише, че изначално сделката е обвързана с доста въпроси около участие на ОАЕ във военните операции в Йемен, както и запазването на израелското военно превъзходство в Близкия изток. Напоследък, обаче възникват въпроси свързани с отношенията на емирствата с Китай и Русия.

Още от лятото има индикации, че администрацията на президента Байдън не бърза да задвижва сделката, която бе финализирана в последните часове на президентството на Доналд Тръмп. Една от горещите теми е използването на 5G технологии на китайската компания Huawei от ОАЕ.

ОАЕ подписа на 20 януари 2021 г. за 50 изтребителя F-35A, 18 бойни безпилотни апарата MQ-9 Reaper и няколко хиляди боеприпаса „въздух – въздух” и „въздух – земя”, на обща стойност почти $24 млрд.

Източник на Breaking Defense споделя, че лидерите на ОАЕ са добре запознати с факта, че САЩ няма да изпратят F-35 в страната, преди да бъдат скъсани всички отношения с Huawei, но и в същото време има подчертано нежелание това да стане факт.

„Управляващите в ОАЕ в момента игнорират администрацията на Байдън и са оставили всичко в ръцете на американските компании от отбранителния бранш и техните лобисти”, казва източникът.

От държавния департамент са заявили за Breaking Defense, че ненадеждните доставчици на комуникационни технологии са заплаха за американската национална сигурност и че САЩ са поставили този въпрос ясно пред ОАЕ.

Макар и САЩ да са напълно ангажирани с продажбата на F-35 на ОАЕ, от Държавния департамент са подчертали, че емирствата има ангажименти да осигури сигурността на техниката, която им се продава.

Фади Асаф, анализатор базиран Ливан, коментира за Breaking Defense, че очевидно САЩ се опитват да представят ситуацията, като безалтернативна – или ОАЕ се отказват от Huawei, или се отказват от F-35.

На този фон, Русия съвсем открито оферира своя нов проект за еднодвигателен нискозабележим изтребител Су-75. Проектът бе официално представен за първи път на изложението МАКС, което се проведе през юли 2021 г.

Източник на Breaking Defense, който е близък до военните среди в страната, заявява, че Русия активно се опитва да привлече ОАЕ в проекта Су-75, като за емирствата това дава възможност да изпратят силен сигнал до Вашингтон, че имат конкретна алтернатива на F-35.

Асаф отбелязва, че сценарии, при който ОАЕ избира Су-75 или някакъв друг боен самолет, например Rafale, е възможен само ако стане ясно, че F-35 за емирствата ще е технически опростен или ще има твърде много политически и икономически условия около придобиването му.

Самюел Арър, анализатор към Aviation Week, смята, че шансът ОАЕ да купи Су-75 е минимален, а Русия трябва да доказва, че проектът е реален и може наистина да се конкурира с F-35.

През 2017 г. генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на ОАЕ за създаване на изтребител от следващо поколение. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.

Не е ясно как това кореспондира със Су-75, но явно, че ОАЕ няма проблем да дава малко финансиране на руските конструкторски бюра в името на това да оставя опциите си отворени.

Междувременно, на започващото утре, 14 ноември 2021 г., авиационно изложение в Дубай ще бъде представен Су-75.

Свързани теми

Предишна публикация
Британски F-35 се разби в Средиземно море
Следваща публикация
Northrop Grumman показа концепция за изтребител от шесто поколение
197 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът спря да приема F-35 след нов спор с Lockheed Martin

Пентагонът е спрял да приема произведените F-35, след като е възникнал спор с Lockheed Martin за това, кой ще поеме разходите около поправките на производствените дефекти. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

Меню