Сделката за F-35 с ОАЕ далеч не е сигурна

193 прочитания

Сделката за продажбата на 50 броя F-35A за Обединените арабски емирства (ОАЕ) далеч не е сигурна. За това пише американското издание Breaking Defense, като анализира обстоятелствата около сделката.

Breaking Defense пише, че изначално сделката е обвързана с доста въпроси около участие на ОАЕ във военните операции в Йемен, както и запазването на израелското военно превъзходство в Близкия изток. Напоследък, обаче възникват въпроси свързани с отношенията на емирствата с Китай и Русия.

Още от лятото има индикации, че администрацията на президента Байдън не бърза да задвижва сделката, която бе финализирана в последните часове на президентството на Доналд Тръмп. Една от горещите теми е използването на 5G технологии на китайската компания Huawei от ОАЕ.

ОАЕ подписа на 20 януари 2021 г. за 50 изтребителя F-35A, 18 бойни безпилотни апарата MQ-9 Reaper и няколко хиляди боеприпаса „въздух – въздух” и „въздух – земя”, на обща стойност почти $24 млрд.

Източник на Breaking Defense споделя, че лидерите на ОАЕ са добре запознати с факта, че САЩ няма да изпратят F-35 в страната, преди да бъдат скъсани всички отношения с Huawei, но и в същото време има подчертано нежелание това да стане факт.

„Управляващите в ОАЕ в момента игнорират администрацията на Байдън и са оставили всичко в ръцете на американските компании от отбранителния бранш и техните лобисти”, казва източникът.

От държавния департамент са заявили за Breaking Defense, че ненадеждните доставчици на комуникационни технологии са заплаха за американската национална сигурност и че САЩ са поставили този въпрос ясно пред ОАЕ.

Макар и САЩ да са напълно ангажирани с продажбата на F-35 на ОАЕ, от Държавния департамент са подчертали, че емирствата има ангажименти да осигури сигурността на техниката, която им се продава.

Фади Асаф, анализатор базиран Ливан, коментира за Breaking Defense, че очевидно САЩ се опитват да представят ситуацията, като безалтернативна – или ОАЕ се отказват от Huawei, или се отказват от F-35.

На този фон, Русия съвсем открито оферира своя нов проект за еднодвигателен нискозабележим изтребител Су-75. Проектът бе официално представен за първи път на изложението МАКС, което се проведе през юли 2021 г.

Източник на Breaking Defense, който е близък до военните среди в страната, заявява, че Русия активно се опитва да привлече ОАЕ в проекта Су-75, като за емирствата това дава възможност да изпратят силен сигнал до Вашингтон, че имат конкретна алтернатива на F-35.

Асаф отбелязва, че сценарии, при който ОАЕ избира Су-75 или някакъв друг боен самолет, например Rafale, е възможен само ако стане ясно, че F-35 за емирствата ще е технически опростен или ще има твърде много политически и икономически условия около придобиването му.

Самюел Арър, анализатор към Aviation Week, смята, че шансът ОАЕ да купи Су-75 е минимален, а Русия трябва да доказва, че проектът е реален и може наистина да се конкурира с F-35.

През 2017 г. генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на ОАЕ за създаване на изтребител от следващо поколение. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.

Не е ясно как това кореспондира със Су-75, но явно, че ОАЕ няма проблем да дава малко финансиране на руските конструкторски бюра в името на това да оставя опциите си отворени.

Междувременно, на започващото утре, 14 ноември 2021 г., авиационно изложение в Дубай ще бъде представен Су-75.

Свързани теми

Предишна публикация
Британски F-35 се разби в Средиземно море
Следваща публикация
Northrop Grumman показа концепция за изтребител от шесто поколение
193 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цветанов: Президентът саботира модернизацията на армията

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаките си по президента Румен Радев и директно го обвини, че саботира модернизацията на въоръжените сили, като Цветанов не пропусна да промотира отново F-16. Това направи той днес, 20 април 2018 г. в сутрешния блок на bTV.

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Новият стар МиГ-35

Красимир ГРОЗЕВ разказва накратко за официалния публичен дебют на най-новото произведение на руския самолетостроител РСК „МиГ“.

Меню