Британски F-35 се разби в Средиземно море

543 прочитания

Британски изтребител със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B се е разбил днес, 17 ноември 2021 г., във водите на Средиземно море. Пилотът е успял да се катапултира и е спасен.

За инцидента съобщиха от британското МО, като посочиха, че самолетът е паднал по време на рутинен полет около 10 часа британско време. По-късно военният министър на Обединеното кралство Бен Уолис е казал, че инцидентът е станал малко след излитане от борда на самолетоносача HMS Queen Elizabeth.

Наскоро самолетоносачът и неговия ескорт влязоха в Средиземно море през Суецкия канал.

На борда на самолетоносача се намираха осем британски F-35B от състава на 617-та ескадрила на Кралските ВВС. На кораба са разположени и 10 американски F-35B от състава на Корпуса на морската пехота.

Засега не се дават други детайли около разбилия се F-35B. Бен Уолис е посочил, че полетите на борда на HMS Queen Elizabeth не са спирани и се води разследване.

Това е първата загуба за флота от британски нискозабележими изтребители. Великобритания до момента разполагаше с 24 броя F-35B, като три са в САЩ и се използват за обучение на летателен и технически персонал.

Свързани теми

Предишна публикация
Рестарта на производството на F-16 отбелязва забавяне
Следваща публикация
Сделката за F-35 с ОАЕ далеч не е сигурна
543 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пилотите на катастрофиралия 737 Max са се борили с управлението през целия полет

Екипажът на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines се е борил с управлението по времето на целия шестминутен полет, тъй като непрекъснато са идвали команди за пикиране, поради грешни данни от бордните сензори. Това показва предварителния доклад за катастрофата от 10 март 2019 г., цитирани от Reuters.

Общата цена за придобиването на F-35 се стабилизира

Общата цена за придобиването и разработка на 2456 броя F-35 предназначени за въоръжените сили на САЩ се е стабилизирала на ново от $406,1 млрд. Това съобщава агенция Bloomberg на база доклад на Пентагона, с който разполага.

Гърция ще купува Rafale?

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки…

Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B

Канадското правителство официално заяви своя интерес от покупката на употребяваните австралийски многоцелеви изтребители F/A-18A/B Hornet. Страната в момента търси варианти за удължаване на живота на своя флот от CF-18.

Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

Меню