Британски F-35 се разби в Средиземно море

542 прочитания

Британски изтребител със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B се е разбил днес, 17 ноември 2021 г., във водите на Средиземно море. Пилотът е успял да се катапултира и е спасен.

За инцидента съобщиха от британското МО, като посочиха, че самолетът е паднал по време на рутинен полет около 10 часа британско време. По-късно военният министър на Обединеното кралство Бен Уолис е казал, че инцидентът е станал малко след излитане от борда на самолетоносача HMS Queen Elizabeth.

Наскоро самолетоносачът и неговия ескорт влязоха в Средиземно море през Суецкия канал.

На борда на самолетоносача се намираха осем британски F-35B от състава на 617-та ескадрила на Кралските ВВС. На кораба са разположени и 10 американски F-35B от състава на Корпуса на морската пехота.

Засега не се дават други детайли около разбилия се F-35B. Бен Уолис е посочил, че полетите на борда на HMS Queen Elizabeth не са спирани и се води разследване.

Това е първата загуба за флота от британски нискозабележими изтребители. Великобритания до момента разполагаше с 24 броя F-35B, като три са в САЩ и се използват за обучение на летателен и технически персонал.

Свързани теми

Предишна публикация
Рестарта на производството на F-16 отбелязва забавяне
Следваща публикация
Сделката за F-35 с ОАЕ далеч не е сигурна
542 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС заяви в ефира на bTV, че Съединените щати са ни предупредили да не режем прекалено пакета по сделката за F-16, защото това ще застраши реализирането ѝ.

Сърбия ще получи ремонтираните беларуски МиГ-29 през 2021 г.

Беларус ще предаде ремонтираните и модернизирани изтребители МиГ-29 на Сърбия в началото на 2021 г. Това казва председателят на държавния беларуски военно-промишлен комитет комитета Роман Головченко, цитиран от беларуската информационна агенция БЕЛТА.

Белгия обяви, че купува F-35

Белгийското правителство обяви, че избира F-35A за свой нов боен самолет. Стойността на покупката ще бъде €4 млрд. Американската оферта бе предпочетена пред предложението за Eurofighter Typhoon. Това съобщава Reuters.

Меню