МО няма официална информация за забавяне на F-16

708 прочитания

Oт Lockheed Martin потвърдиха за АЕРО, че имат затруднения около възстановяване на производството, но не се обвързаха със срокове за доставката на българските самолети

Българското Министерство на отбраната няма официална информация за забавяне в сроковете на доставка на изтребителите F-16 Block 70 предназначени за родните ВВС. Това се казва в отговор, който АЕРО получи от ведомството.

„До момента в Министерството на отбраната на Република България не е постъпвала информация (под формата на работен документ или по официални канали) за евентуални забавяния при изпълнение на програмата за производство на самолети F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС”, се казва в отговора на ведомството.

В средата на ноември Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител Lockheed Martin, заяви пред Aviation Week и Breaking Defense, че има трудности при възстановяване на производството на F-16, които са свързани най-вече с пандемията от COVID-19 и проблеми в един от подизпълнителите. Той каза, че това ще доведе до забавяне на рестарта на сглобяването на F-16. Пред Breaking Defense Улмър е уточнил, че става въпрос за изоставане от 12 месеца.

За АЕРО от българското МО са съобщили, че в момента за България официално е валиден график на доставка, който бе съобщен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в началото на ноември – първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г.

АЕРО се обърка към Lockheed Martin с въпрос за прецизиране на сроковете за стартиране на крайното сглобяване на първия български F-16, неговото облитане и предаване на българската страна. От компанията признаха, че имат трудности в рестарта на производството, но не отговориха в прав текст на въпросите свързани с конкретни срокове:

„Пандемията от COVID-19, трудности при подизпълнителите и рестарта на новата линия за сглобяване се отразяват на нашия график за производство на F-16. Взимаме проактивни мерки заедно с програмния офис на F-16, нашите подизпълнители и международни партньори, за смекчаване на тези ефекти и максимализиране на ефективността на производство”, казват от Lockheed.

Не е ясно къде са проблемите с подизпълнителя, за който говори Улмър пред американските издания Aviation Week и Breaking Defense. Струва си да се отбележи, че през септември 2018 г. бе съобщено, че крилата за всички бъдещи F-16 ще се произвеждат в индийската компания Tata. Наскоро, обаче израелците от IAI съобщиха, че рестартират линията за производство на крилото на изтребителя.

В момента Lockheed Martin има поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, през юли 2019 г. България подписа за осем, след което Тайван поръча 66, а Мароко 24.

Серийното производство на F-16 тече без прекъсване във Форт Уърт, Тексас от 1978 до 2017 г. След това линията бе пренасочена изцяло към производството на F-35. Последният сглобен в Тексас F-16 бе предназначен за Ирак. След това стартира процеса по преместването на производството в Грийнвил, Южна Каролина. Производствената линия там бе официално открита през април 2019 г.

Водещата снимка е от старата производствена линия във Форт Уърт.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС започна да получава новите си самолети Zlin Z242L
Следваща публикация
Военновъздушната учебна база се трансформира в 12-та авиобаза
708 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Меню