ОАЕ купи 80 Rafale F4

464 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от новия стандарт F4. Това се случи днес, 3 декември 2021 г.

Договорът бе разписан от Тарик Абдул Рахим ал-Хосани, изпълнителен директор на Tawazun Economic Council, организация отговаряща за покупките на въоръжение в ОАЕ и Ерик Трапие, изпълнителен директор на Dassault Aviation. На събитието присъстваха и френския президент Емануел Макрон и шейх Мохамед ибн Заид ал-Нахаян, коронован принц на Абу Даби и заместник-командващ на Въоръжените сили на ОАЕ.

Сделката, която по френски данни е на стойност €16 млрд., включва доставката на 80-те изтребителя в стандарта F4 и голям пакет въоръжение „въздух – въздух” и „въздух – земя”. €14 млрд. за самите самолети, логистика, обучение и други, а останалите €2 млрд. са за въоръжение. Доставките ще станат факт между 2027 и 2031 г.

Това е най-голямата единична експортна сделка за изтребителите Rafale в историята, както и най-голямата единична сделка за покупка на многоцелеви изтребители в последното десетилетие. ОАЕ ще стане най-големият експортен оператор на типа.

Паралелно с това, бе подписана и сделка за 12 вертолета Airbus Helicopters H225M. Машините ще са в конфигурация за бойно търсене и спасяване. Стойността на тази сделка е €1 млрд.

Стандартът F4, по който вече се работи, ще включва подобрения по бордния радар Thales RBE2 (нови режими „въздух-земя”), прицелния контейнер Thales TALIOS и разузнавателен контейнер Reco NG (чрез добавяне на изкуствен интелект, който ще улесни идентификацията на целите). Ще бъде подобрена комуникацията и нашлемните системи Scorpion. Подобрения ще има и по бордната оптико-електронна обзорна система, както и системата за самозащита. Двигателите M88 ще получат нова система за управление. Изтребителят ще получи два нови пилона за ракети „въздух – въздух” Mica и ще получи 1000-kg управляема бомба от семейството AASM.

Очаква се изпитанията му да приключат към 2024 г., след което той ще стане производствен стандарт при новопроизведените изтребители, а всички налични машини ще могат да се модернизират до него.

2021 г. се оформи, като най-добрата година в историята на Dassault Rafale. През януари Гърция подписа за 18 самолета (шест новопроизведени и 12 употребявани), като Франция почти веднага поръча 12 машини  за замяна на продадените за Гърция. В средата на ноември Египет подписа за още 30 броя Rafale, а в края на месеца и Хърватия сключи договори за 12 употребявани самолета от наличностите на френските ВВС. Те също ще бъдат заменени в редовете на френската военна авиация от новопроизведени, но поръчката за това ще стане факт през 2023 г.

Така ОАЕ става шестият експортен клиент на типа, след Египет (24 броя, плюс още 30), Катар (36 самолета), Индия (също 36), Гърция (сключен договор за 18, плюс намерение за още шест) и Хърватия (12).

ОАЕ води разговори за евентуалната покупка на Rafale от поне 2008 г., като те ту се ускоряват, ту затихват. В момента ВВС на ОАЕ разполагат с 59 броя Mirage 2000-9 и 88 броя F-16 Block 60. Преди няколко години бяха сключени сделки за модернизация и на двата типа.

В началото на годината Емирствата подписаха и за 50 броя F-35A, но сделката все още не е сигурна, защото САЩ налагат множество допълнителни изисквания към нея, включително отказ от комуникационните технологии на китайския гигант Huawei.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия подписа договор за 12 броя Rafale
Следваща публикация
Пакистан се отказва от турските T129
464 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония сериозно гледа към покупката на F-35B

Японското правителство сериозно обмисля покупката на вертикално кацащия изтребител F-35B в опит да подсигури отбраната на отдалечени от метрополията острови. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, позовавайки се на правителствен доклад.

Египет е подписал за Су-35

Египет е сключил договор за доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руския бизнес вестник „Коммерсантъ”, цитирайки собствени източници.

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Меню