ВВС започна да получава новите си самолети Zlin Z242L

757 прочитания

На 15 декември 2021 г. на летище Долна Митрополия пристигнаха новите учебни самолети Zlin Z242L. Това съобщиха от ВВС.

Леките витлови учебно-тернировъчни самолети са произведени в изпълнение на договор между Министерство на отбраната и чешката компания „Злин Еъркрафт“ АД.

Първите три самолета излетяха от летище Отроковице, Чехия и успешно кацнаха в късния следобед на летището в Долна Митрополия. При прелитането си самолетите носят временна чешка цивилна регистрация. На българското летище ги очакваха командния, летателния и инженерно-техническия състав на 12-та авиационна база. По стар български обичай екипажите бяха посрещнати с хляб и сол.

До края на седмицата се очаква да пристигне и четвъртият договорен самолет. Следват процедури по приемане и облитане на новата авиационна техника от комисия на Военновъздушните сили.

На първо време, два самолета ще се експлоатират от ВВС по военните правила, а другите два от ВВВУ по цивилните, като машините ще се използват в курса за обучение на млади пилоти.

Снимки: ВВС на България / капитан Иван Дончев

Свързани теми

Предишна публикация
Пристигна последният поръчан Zlin Z242
Следваща публикация
МО няма официална информация за забавяне на F-16
757 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Меню