Пристигна последният поръчан Zlin Z242

295 прочитания

Четвъртият и последен самолет Zlin Z242L пристигна днес, 17 декември 2021 г., на летище Долна Митрополия. Това съобщиха от ВВС.

Машината е последната по договора, сключен между Министерството на отбраната и чешката компания „Злин Еъркрафт“ АД през 2020 г. Това е първият нов тип авиационна техника, който военновъздушните ни сили приемат от 2007 г. насам.

Първите три машини пристигнаха на 15 декември.

Освен доставката на четири  новопроизведени леки витлови учебно-тернировъчни самолети модел Zlin Z242L, клаузите на договора включват и доставка на авиационно-техническо имущество, консумативи и разходни материали, на пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване, контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, на пълен комплект литература за обучение, експлоатация и сервизно обслужване и др.. Осигурено е и обучение на летателен и авиационен инженерно-технически състав.

Четирите самолета Zlin Z242L са предназначени за първоначално летателно обучение на млади пилоти. Самолетите имат много добри летателни характеристики и са изключително практични за основно и цялостно пилотско обучение както във военната, така и в цивилната авиация, съобщават още от ВВС.

На първо време, два самолета ще се експлоатират от ВВС по военните правила, а другите два от ВВВУ по цивилните, като машините ще се използват в курса за обучение на млади пилоти.

Снимка: ВВС на България / Ирена Ангелова

Свързани теми

Предишна публикация
Военнослужещи  бяха наградени за участието си в спасителна акция
Следваща публикация
ВВС започна да получава новите си самолети Zlin Z242L
295 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Провали се процедурата за доставка на пиросредства

Процедурата за доставка на пиротехнически средства за нуждите на Военновъздушните сили се провали и министърът на отбраната я прекрати със своя заповед от 14 септември 2017 г. Това се чете от документите публикувани на сайта на МО.

Меню