Пристигна последният поръчан Zlin Z242

288 прочитания

Четвъртият и последен самолет Zlin Z242L пристигна днес, 17 декември 2021 г., на летище Долна Митрополия. Това съобщиха от ВВС.

Машината е последната по договора, сключен между Министерството на отбраната и чешката компания „Злин Еъркрафт“ АД през 2020 г. Това е първият нов тип авиационна техника, който военновъздушните ни сили приемат от 2007 г. насам.

Първите три машини пристигнаха на 15 декември.

Освен доставката на четири  новопроизведени леки витлови учебно-тернировъчни самолети модел Zlin Z242L, клаузите на договора включват и доставка на авиационно-техническо имущество, консумативи и разходни материали, на пълен комплект инструменти и средства за наземно обслужване, контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, на пълен комплект литература за обучение, експлоатация и сервизно обслужване и др.. Осигурено е и обучение на летателен и авиационен инженерно-технически състав.

Четирите самолета Zlin Z242L са предназначени за първоначално летателно обучение на млади пилоти. Самолетите имат много добри летателни характеристики и са изключително практични за основно и цялостно пилотско обучение както във военната, така и в цивилната авиация, съобщават още от ВВС.

На първо време, два самолета ще се експлоатират от ВВС по военните правила, а другите два от ВВВУ по цивилните, като машините ще се използват в курса за обучение на млади пилоти.

Снимка: ВВС на България / Ирена Ангелова

Свързани теми

Предишна публикация
Военнослужещи  бяха наградени за участието си в спасителна акция
Следваща публикация
ВВС започна да получава новите си самолети Zlin Z242L
288 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Стартира приема за ВВВУ

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ започна кампания по прием на курсанти за учебната 2023/2024…
Меню