Военнослужещи  бяха наградени за участието си в спасителна акция

108 прочитания

Петима военнослужещи от авиобаза Крумово бяха наградени днес, 22 декември 2021 г., от военния министър Стефан Янев, за участието си в спасителна акция в Пирин през миналата есен.

„Изпълнението на задачи по третата мисия на Българската армия – „Принос към националната сигурност в мирно време“, е съществена част от дейността на въоръжените сили. Много важно е българските граждани да знаят, че въпреки предизвикателствата и риска военнослужещите се отзовават винаги, когато обществеността се нуждае от тяхната помощ“,  каза министърът на отбраната Янев днес.

Петимата военнослужещи бяха отличени за изпълнението на задачи по издирване и транспортиране на пострадала жена, паднала във високопланинска местност под връх Джано в Национален парк „Пирин“ на 30 октомври 2021 г. Министър Янев изказа благодарност за проявения професионализъм и за тяхната самоотверженост, като им пожела да запазят духа на дръзновението и на отговорността към това, в което са се клели – да служат на Родината.

Петимата военнослужещи от състава на Военновъздушните сили – подполковник Цветомир Гърков, майор Ангел Рангелов, офицерски кандидат Светослав Стоянов, старши сержант Иван Кацаров и младши сержант Велислав Аръков, бях наградени от министър Янев и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Без отговорността, себеотрицанието и понякога поемането на риск, Българската армия няма да бъде в помощ на обществото“, заяви адмирал Ефтимов. Той посочи, че през 2021 г. в изпълнение на третата мисия на Въоръжените ни сили са извършени 10 полета в страната и чужбина за търсене и спасяване, медицинска евакуация и транспортиране на помощи. „Изпълнени бяха над 960 полета за пожарогасене от въздуха, 886 захода за водохвърляне и за разузнаване, пролетени бяха над 130 летателни часа и изсипани над 1500 тона вода в огнищата на пожарите“, уточни началникът на отбраната.

Той допълни, че в гасенето на горски и полски пожари, както и за ликвидирането на последствия от наводнения, са участвали формирования от Сухопътните войски, като са изпълнени общо 17 мероприятия с около 1100 военнослужещи и 160 единици техника.

Свързани теми

Предишна публикация
КЗК уважи жалбата на „Йотов и син” за ремонта на L-39
Следваща публикация
Пристигна последният поръчан Zlin Z242
108 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J

България е близо до подписване на нов договор за логистична поддръжка за военно-транспортните самолети C-27J Spartan, се похвалиха от МО, но новият договор ще бъде по-скромен от този, който действаше между 2012 и 2017 г., съобщават източници на АЕРО.

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Cougar гаси пожар в Рила

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес,…
Меню