Пакистан се отказва от турските T129

191 прочитания

Пакистан разтрогва договора с Турция за покупка на 30 щурмови вертолета TAI T129, като за причини се посочва факта, че САЩ са  отказали да дадат експортно разрешение за газотурбинните мотори LHTEC-T800.

Новината е била съобщена от генерал-майор Бабар Ифтихар, говорител на пакистанските въоръжени сили, цитиран от редица турски медии. Генералът не е дал повече детайли за това как се е случило разтрогването на сделката, като само е заявил, че страната му е решила да продължи напред и да разговаря с Китай за доставка на неназовано количество щурмови вертолети Z-10.

Z-10ME

Пакистан договори 30 броя T129 през 2018 г., като стойността на сделката бе около $1,5 млрд. Сделката бе в резултат на сравнителни изпитания между T129 и китайския Z-10. Те показаха, че турската машина има по-добри характеристики. Китай продължи да усъвършенства вертолета си и сега се смята, че ще бъде пласиран подобрения Z-10ME.

След обтягането на отношенията между САЩ и Турция, военно-техническото сътрудничество между двете страни достигна точката на замръзване. Почти веднага след обявяването на сделката между Турция и Пакистан се появиха индикации, че Щатите може и да не дадат експортно разрешение за двигателите.

Междувременно, Пакистан сключи договор и за 12 американски щурмови вертолети AH-1Z. Част от финансирането трябваше да стане по линия на американската военна помощ за Исламабад, но тя бе спряна през 2018 г., което и замрази доставката на машините. По същото време страната купи и четири руски Ми-35М, като се очакваше да има и последващи сделки, но и това не стана факт.

Пакистанските въоръжени сили експлоатират около 50 броя AH-1F, които обаче са на края на жизнения си цикъл.

T129 е турското развитие на италианския щурмови вертолет AW129 Mangusta. Машината се произвежда от турската компания TAI и има подобрени двигатели, авионика и въоръжение в сравнение с италианския си родственик.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет
Следваща публикация
ОАЕ купи 80 Rafale F4
191 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция може да спре експлоатацията на NH90

Шведският министър на отбраната Петер Хулквист е заявил за Шведското национално радио, че ако парламентът на страната не оптусне още средства за експлоатация на вертолетите HKP-14 (местното название на NH90) полетите с част от тях ще бъдат прекратени.

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Еквадор получи първите си H145

Еквадорските ВВС са получили първите два вертолета Airbus Helicopter H145. Машините ще заместят предсрочно пенсионираните…
Меню