Пакистан се отказва от турските T129

191 прочитания

Пакистан разтрогва договора с Турция за покупка на 30 щурмови вертолета TAI T129, като за причини се посочва факта, че САЩ са  отказали да дадат експортно разрешение за газотурбинните мотори LHTEC-T800.

Новината е била съобщена от генерал-майор Бабар Ифтихар, говорител на пакистанските въоръжени сили, цитиран от редица турски медии. Генералът не е дал повече детайли за това как се е случило разтрогването на сделката, като само е заявил, че страната му е решила да продължи напред и да разговаря с Китай за доставка на неназовано количество щурмови вертолети Z-10.

Z-10ME

Пакистан договори 30 броя T129 през 2018 г., като стойността на сделката бе около $1,5 млрд. Сделката бе в резултат на сравнителни изпитания между T129 и китайския Z-10. Те показаха, че турската машина има по-добри характеристики. Китай продължи да усъвършенства вертолета си и сега се смята, че ще бъде пласиран подобрения Z-10ME.

След обтягането на отношенията между САЩ и Турция, военно-техническото сътрудничество между двете страни достигна точката на замръзване. Почти веднага след обявяването на сделката между Турция и Пакистан се появиха индикации, че Щатите може и да не дадат експортно разрешение за двигателите.

Междувременно, Пакистан сключи договор и за 12 американски щурмови вертолети AH-1Z. Част от финансирането трябваше да стане по линия на американската военна помощ за Исламабад, но тя бе спряна през 2018 г., което и замрази доставката на машините. По същото време страната купи и четири руски Ми-35М, като се очакваше да има и последващи сделки, но и това не стана факт.

Пакистанските въоръжени сили експлоатират около 50 броя AH-1F, които обаче са на края на жизнения си цикъл.

T129 е турското развитие на италианския щурмови вертолет AW129 Mangusta. Машината се произвежда от турската компания TAI и има подобрени двигатели, авионика и въоръжение в сравнение с италианския си родственик.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет
Следваща публикация
ОАЕ купи 80 Rafale F4
191 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Меню