Годишен анализ на 16-та авиобаза

118 прочитания

Днес, 13 януари 2022 г., на летище Враждебна се проведе годишен анализ на дейността на 16-та авиационна база за 2021 г. Мероприятието се проведе в присъствие на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Това съобщиха от ВВС.

В анализа командирът на 16-та авиационна база полковник Филип Ангелов подчерта, че 2021 г. беше изпълнена с присъщите за базата динамика и множество предизвикателства във всички направления от дейността ѝ. Година, в която цялостната дейност беше провеждана в сложна обстановка, възникнала от бързото разпространение на Covid-19. Усилията на Командването на авиобазата бяха насочени за решаване на основните задачи на формированието: носене на дежурство за аварийно-спасителна работа и изпълнение на задачи за нуждите на Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи; поддържане на подготовката на летателен състав, летящ на самолет C-27J Spartan, PC-12, L-410 и Ан-2Т; приучване на млад летателен състав на самолети L-410 и РС-12; поддържане на подготовката на летателен състав, летящ на самолет Ан-2Т денем и нощен в просто метеорологични условия, както и усъвършенстване на подготовката и присвояване на по-висока степен на класна специалност на командири на екипажи, помощник – командири на екипажи и членове на екипажи.

През изминалата година личен състав и техника от авиобазата взеха участие в голям брой национални и международни тренировки и учения – съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2021”, съвместното българо-румънско учение „Blue Bridge 2021”, летателна тренировка „Eurоpean Spartan Еxercise 2021”, както и в тактическо учение с бойни стрелби Шабла-2021. Осигуряваха парашутни скокове за сертифициране на тактическа група от Съвместно командване на специалните операции и на парашутни скокове за нуждите на парашутисти от ВВС, СКСО, ВМФ и НВУ. Бяха проведени и съвместни тренировки със звеното за медицинска евакуация към  ВМА.

Полковник Ангелов благодари на личния състав за положените усилия при решаване на поставените задачи и изрази увереността си, че авиобазата ще се справи успешно и с предстоящите задачи, въпреки всички предизвикателства и епидемиологичната обстановка в страната.

От своя страна командирът на ВВС генерал-майор Петров използва възможността даде високата си оценка към Командването на авиобазата и да благодари за положените усилия от личния състав, като подчерта, че именно военнослужещите и цивилните служители стоят в основата на всички успешно реализирани задачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Анализ за 2021 г. в 24-та авиобаза
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 11
118 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Проведе се курс по оцеляване в морска среда за военните ни пилоти

От 8 до 14 септември 2017 г. в „Център за специализирана подготовка- Варна”, се проведе седмо по ред тренировъчно занятие „Курс по оцеляване на летателен състав в морска среда и техники за евакуация”. Това съобщават от ВВС.

Стартира „Шабла 2020”

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А

Първият сериен реактивен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А бе официално предаден на руските ВКС. Това е станало на официална церемония проведена вчера, 2 април 2019 г.

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Меню