Холандия изпраща у нас два F-35 за съвместен ер полисинг

787 прочитания

Холандия ще изпрати в България два изтребителя F-35A, които ще изпълняват мисията съвместен „ер полисинг”. Това се чете в съобщение на МО на Кралство Нидерландия, публикувано днес, 20 януари 2022 г.

Съобщението дава информация за готовността на страната да реагира във връзка със засиленото напрежение между Русия и Украйна. Военният министър на Холандия Кайса Олонгрен е изпратила писмена информация за това до парламента на кралството.

В нея се казва, че ще бъдат изпратени два F-35A, заедно с летателен и технически персонал, в България, които ще изпълняват „ер полисинг”. Това ще стане факт в рамките на два месеца – април и май 2022 г.

Подчертава се, че това ще бъде първото оперативно разполагане на холандски F-35 извън територията на страната.

Макар и да не се посочва изрично, самолетите най-вероятно ще се базират на летище Граф Игнатиево, но е възможно и базиране в Безмер, предвид по-добрата инфраструктура.

Възможността за изпълнение на т.нар. „съвместен ер полисинг”, тоест български и чужди изтребители да охраняват едновременно небето ни, бе създадена с изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили, което бе прието, с доста полемики, в началото на 2016 г. От тогава подобна мисия е изпълнявана само три пъти – за седмица през септември 2016 г. от американски F-15, за малко повече от три месеца от италиански Eurofighter през лятото и есента на 2017 г. и от американски F-16 за месец през есента на 2020 г.

Концепцията за т.нар. „усилен ер полисинг” (enhanced Air Policing) бе въведена в НАТО след анексирането на Крим през 2014 г. В нейните рамки в Балтийските страни, Полша, Румъния и България се изпращат допълнителни изтребители.

Засега, няма информация за разполагането на холандски изтребители от българската страна. За това се иска решение на Министерски съвет. Вероятно, военното ведомство ще се опитва да вдига малко шум по темата, особено на фона на полемиките около заявлението на военния министър Стефан Янев, че не е нужно у нас да се разполагат сили на страни-членки на НАТО и цялостното напрежение в региона.

Кралските нидерландски ВВС обявиха, че флота от F-35A е достигнал първоначално ниво на бойна готовност (IOC) през декември 2021 г. Готовността се изразява във възможност за разполагане на четири машини зад граница. Страната в момента има 24 изтребителя от този тип, от общо 46 заявени. Очаква се доставките да се изпълнят до края на 2023 г., а пълно ниво на бойна готовност да бъде достигнато на следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Две компании искат да поддържат българските Bell 206
Следваща публикация
Министър Янев: Ще има още F-16, но не е ясно кога
787 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

F-35 приключи с изпитателните си полети

На 11 април 2018 г. изпитателен F-35C е изпълнил последния тестов полет в рамките на изпитателната програма на типа (System Development and Demonstration – SDD). С това се приключва процес, който отне над 11 години.

Меню