Холандия изпраща у нас два F-35 за съвместен ер полисинг

786 прочитания

Холандия ще изпрати в България два изтребителя F-35A, които ще изпълняват мисията съвместен „ер полисинг”. Това се чете в съобщение на МО на Кралство Нидерландия, публикувано днес, 20 януари 2022 г.

Съобщението дава информация за готовността на страната да реагира във връзка със засиленото напрежение между Русия и Украйна. Военният министър на Холандия Кайса Олонгрен е изпратила писмена информация за това до парламента на кралството.

В нея се казва, че ще бъдат изпратени два F-35A, заедно с летателен и технически персонал, в България, които ще изпълняват „ер полисинг”. Това ще стане факт в рамките на два месеца – април и май 2022 г.

Подчертава се, че това ще бъде първото оперативно разполагане на холандски F-35 извън територията на страната.

Макар и да не се посочва изрично, самолетите най-вероятно ще се базират на летище Граф Игнатиево, но е възможно и базиране в Безмер, предвид по-добрата инфраструктура.

Възможността за изпълнение на т.нар. „съвместен ер полисинг”, тоест български и чужди изтребители да охраняват едновременно небето ни, бе създадена с изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили, което бе прието, с доста полемики, в началото на 2016 г. От тогава подобна мисия е изпълнявана само три пъти – за седмица през септември 2016 г. от американски F-15, за малко повече от три месеца от италиански Eurofighter през лятото и есента на 2017 г. и от американски F-16 за месец през есента на 2020 г.

Концепцията за т.нар. „усилен ер полисинг” (enhanced Air Policing) бе въведена в НАТО след анексирането на Крим през 2014 г. В нейните рамки в Балтийските страни, Полша, Румъния и България се изпращат допълнителни изтребители.

Засега, няма информация за разполагането на холандски изтребители от българската страна. За това се иска решение на Министерски съвет. Вероятно, военното ведомство ще се опитва да вдига малко шум по темата, особено на фона на полемиките около заявлението на военния министър Стефан Янев, че не е нужно у нас да се разполагат сили на страни-членки на НАТО и цялостното напрежение в региона.

Кралските нидерландски ВВС обявиха, че флота от F-35A е достигнал първоначално ниво на бойна готовност (IOC) през декември 2021 г. Готовността се изразява във възможност за разполагане на четири машини зад граница. Страната в момента има 24 изтребителя от този тип, от общо 46 заявени. Очаква се доставките да се изпълнят до края на 2023 г., а пълно ниво на бойна готовност да бъде достигнато на следващата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Две компании искат да поддържат българските Bell 206
Следваща публикация
Министър Янев: Ще има още F-16, но не е ясно кога
786 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Министър Каракачанов смята, че бързите сделки раждат комисионни

„Няма нужда да се прави нещо прибързано. Има една поговорка българска – бързата кучка, слепи ги ражда, а бързите сделки комисионни раждат”, това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 октомври 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.

Първите произведени изтребители от пето поколение F-35B ще трябва вероятно да се подменят, тъй като ще са достигнали до края на жизнения си цикъл по отношение на часове във въздуха. Това се казва в доклад за състоянието на програмата F-35, който се цитира от Aviation Week.

Меню