В близките дни у нас ще бъдат разположени испански Eurofighter

223 прочитания

Скоро в България ще бъдат разположени изтребители Eurofighter, които ще изпълняват мисията съвместен „ер полисинг”. Това съобщи днес, 22 януари 2022 г. министърът на отбраната Стефан Янев.

„Ротацията на силите на Испания предстоят в близките дни, буквално следващата седмица, за което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник”, съобщи Янев.

От думите на военния министър се разбра, че става въпрос за 5 – 7 изтребителя Eurofighter Typhoon, които ще изпълняват мисията съвместен „ер полисинг”.

„Ние добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили и, че има определени недостатъци. Именно тези недостатъци, там, където ги имаме, и където е преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО“, добави министърът на отбраната.

Министърът е съобщил и за това, че холандски F-35 ще изпълнят същата мисия в България, но през април – май 2022 г. Информация за това се появи в четвъртък от МО на Кралство Нидерландия.

„Не искам българските граждани да остават с впечатление, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“, опита се да намали напрежението Янев, на фона на призивите на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България.

Свързани теми

Предишна публикация
Отново рекорден прием за пилоти във ВВВУ
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 12
223 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Унгария купува още четири Gripen

Унгария купува още четири многоцелеви изтребителя Gripen C и удължава експлоатацията на типа до поне…
Меню