F-35 аварира при кацане на самолетоносач

411 прочитания

Палубен изтребител F-35C аварира при кацане на борда на самолетоносача USS Carol Vinson, докато корабът се е намирал в Южнокитайско море. При инцидента, за който от Пентагона съобщиха на 24 януари 2022 г., са ранени седем души.

Официалната информация за случая е малко. Първоначално бе съобщено, че F-35C е аварирал при полети от палубата на USS Carol Vinson и че пилотът се е катапултирал, бил е спасен, а общо при инцидента са пострадали седем души, всички без опасност за живота.

В последствие Пентагона уточни, че аварията се е случила при кацане, пилотът и още двама е бил евакуиран във Филипините за лечение, но всички те са без опасност за живота. Останалите четирима пострадали се лекуват на борда на кораба и са с леки травми. Авариралият изтребител е паднал в морето.

Повече официална информация не се дава за случая. Може да се предположи, че изтребителят или е ударил кърмата на самолетоносача при неправилен заход за кацане (т.нар. „ramp strike”) или се касае за скъсване на спирачно въже. Възможно е в инцидента да има и елемент на технически отказ в самолета.

Предвид, че инцидента става в близост до Китай, изваждането на останките от изтребителя става особено важен въпрос. Авариралият през миналата есен британски F-35B бе изваден от водите на Средиземно море, най-вече за да не попадат технологиите му в неприятелски ръце.

Това е първият загубен F-35C. На борда на USS Carol Vinson са базирани десет изтребителя от състава на ескадрилата VFA-147 “Argonauts” от състава на ВМС на САЩ.

На снимката: F-35C от състава на VFA-147 при кацане на USS Carol Vinson. Юли 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ОАЕ мисли за покупката на 60 броя KAI T-50
Следваща публикация
Холандия изпраща у нас два F-35 за съвместен ер полисинг
411 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Тази година се подписва договор за 12 броя Су-57

В рамките на 2018 г. ще бъде подписан договор за производството на първите 12 серийни изтребители от следващо поколение Су-57. Това е заявил руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Hürkuş-B се разби в Турция

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това…

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Меню