Генерал Петров: 2021 г. бе тежка и динамична

124 прочитания

Като тежка и динамична определи изминалата 2021 г. командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров по време на годишния анализ на на подготовката, войсковия ред и дисциплината във Военновъздушните сили. Това съобщиха от ВВС.

„2021 беше поредната тежка и динамична година в историята на ВВС. Година, в която ние отново доказахме своята решимост, твърдост и способности да изпълняваме заповяданите ни роля, мисии и задачи!“, каза в началото на своя доклад командирът на ВВС.

Гости на мероприятието бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров, заместник-командирът на Командване за логистична поддръжка полковник Людмил Тончев и началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски.

Фактите показват, че за период от 10 години, 2021-ва е сред най-ангажираните с национални и международни учения и тренировки, и най-натоварената по отношение изпълнението на задачи за оказване помощ на населението, държавни структури и обществени организации. През годината, българските военни вертолети стовариха над 1400 тона вода над горските и полски пожари. Българските военни самолети евакуираха от чужбина заразени с COVID-19 деца и възрастни, транспортираха тежко болни, осигуряваха донорски операции за нуждите на Министерството на здравеопазването. Спасени бяха човешки животи, шансът и надеждата бяха възвърнати на десетки български семейства.

С висока отговорност, успешно и в постоянна готовност, дежурните сили и средства от ВВС носиха дежурството за контрол и охрана на българското въздушно пространство. И всичко това в условията на ограничено ресурсно осигуряване, в условията на пандемия.

Генерал-майор Петров напомни:

„2021-ва беше тежка и динамична, беше и трагична! Самолетна катастрофа, болести, COVID, отнеха от нас колеги и приятели, осиротяха семейства, но ние продължихме напред.“

Той изрази своята искрена благодарност към командирите, военнослужещите и цивилните служители за всичко положително, постигнато през годината, защото то е плод на неимоверните усилия, твърдата воля, високия професионализъм, ентусиазъм и усърдие на целия личен съставна на ВВС.

В края на анализа командирът на ВВС очерта приоритетите в дейността на Военновъздушните сили през 2022 г. Те могат условно да бъдат групирани в три основни направления: личен състав,  поддържане и развитие на способностите с наличната техника и модернизацията.

В своето приветствие към участниците в анализа, генерал-лейтенант Стойков поздрави ВВС с успеха през годината. Той предаде високата оценка на политическото и военното ръководство за постигнатите резултати и пожела успешна и безаварийна 2022 година.

Свързани теми

Предишна публикация
Какво има и какво няма в проекто военният бюджет за 2022 г.
Следваща публикация
Министър Янев призна, че българските F-16 ще се доставят със закъснение
124 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

Меню