Генерал Петров: 2021 г. бе тежка и динамична

111 прочитания

Като тежка и динамична определи изминалата 2021 г. командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров по време на годишния анализ на на подготовката, войсковия ред и дисциплината във Военновъздушните сили. Това съобщиха от ВВС.

„2021 беше поредната тежка и динамична година в историята на ВВС. Година, в която ние отново доказахме своята решимост, твърдост и способности да изпълняваме заповяданите ни роля, мисии и задачи!“, каза в началото на своя доклад командирът на ВВС.

Гости на мероприятието бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командирът на Съвместното командване на силите бригаден генерал Васил Лазаров, заместник-командирът на Командване за логистична поддръжка полковник Людмил Тончев и началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски.

Фактите показват, че за период от 10 години, 2021-ва е сред най-ангажираните с национални и международни учения и тренировки, и най-натоварената по отношение изпълнението на задачи за оказване помощ на населението, държавни структури и обществени организации. През годината, българските военни вертолети стовариха над 1400 тона вода над горските и полски пожари. Българските военни самолети евакуираха от чужбина заразени с COVID-19 деца и възрастни, транспортираха тежко болни, осигуряваха донорски операции за нуждите на Министерството на здравеопазването. Спасени бяха човешки животи, шансът и надеждата бяха възвърнати на десетки български семейства.

С висока отговорност, успешно и в постоянна готовност, дежурните сили и средства от ВВС носиха дежурството за контрол и охрана на българското въздушно пространство. И всичко това в условията на ограничено ресурсно осигуряване, в условията на пандемия.

Генерал-майор Петров напомни:

„2021-ва беше тежка и динамична, беше и трагична! Самолетна катастрофа, болести, COVID, отнеха от нас колеги и приятели, осиротяха семейства, но ние продължихме напред.“

Той изрази своята искрена благодарност към командирите, военнослужещите и цивилните служители за всичко положително, постигнато през годината, защото то е плод на неимоверните усилия, твърдата воля, високия професионализъм, ентусиазъм и усърдие на целия личен съставна на ВВС.

В края на анализа командирът на ВВС очерта приоритетите в дейността на Военновъздушните сили през 2022 г. Те могат условно да бъдат групирани в три основни направления: личен състав,  поддържане и развитие на способностите с наличната техника и модернизацията.

В своето приветствие към участниците в анализа, генерал-лейтенант Стойков поздрави ВВС с успеха през годината. Той предаде високата оценка на политическото и военното ръководство за постигнатите резултати и пожела успешна и безаварийна 2022 година.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Янев призна, че българските F-16 ще се доставят със закъснение
Следваща публикация
Какво има и какво няма в проекто военният бюджет за 2022 г.
111 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира дарителска кампания за семейството на военен пилот

Министерството на отбраната и авиобаза Граф Игнатиево организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Петър Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от МО.

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Меню