Какво има и какво няма в проекто военният бюджет за 2022 г.

730 прочитания

Повишаването на парите за отбрана е в рамките на очакваното

На почти 1,9 млрд. лева ще възлиза военният бюджет за 2022 г. или повишение с около 257 млн. лева в сравнение с бюджета за миналата година, а военните разходи, като цяло, достигат почти 2,5 млрд. Това се чете в проекта, който правителството публикува на 21 януари 2022 г.

1 882 425 800  лева ще са разходите по бюджета на Министерство за отбраната.  От МО се очакват приходи в размер на 44 млн. лева, а останалите пари ще дойдат от централния бюджет.

По сметките на Министерство на финансите разходите за отбрана за 2022 г. възлизат на 1,73% от БВП, което е в рамките на Националния план за достигане на 2% разходи за отбрана до 2024 г.

Запазва се тенденцията огромна част от военния бюджет да отива в графата „Персонал”. За това перо са отделени 1 223 382 300 лева. Ръстът тук в сравнение с миналата година е едва около 20 млн. лева. Перото „Капиталови разходи” е 294 033 400 лева. От тях 187 млн. лева отиват за плащания по придобиването на двата многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС. От публикуваното не става ясно в кое направление отиват останалите около 350 млн. лева, които са заделени за МО (толкова, горе-долу, е разликата от сбора на текущите и капиталовите разходи, минус общия бюджет).

В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022 – 2024 г. е записано, че се дават малко над 720 млн. лева за превъоръжаване и модернизация на трите вида въоръжени сили и повишаване на отбранителните способности на Българската армия, съгласно Споразумението за съвместно управление на Република България в период 2021 – 2025 г.

В тази сума влизат вече споменатите 187 млн. за плащания по двата нови кораба за ВМС; 100 млн. лева за плащане по сделката за придобиване на нова бронирана машина за Сухопътни войски (която е до никъде); 180 млн. лева за инфраструктура за изтребителите F-16; 126,2 млн. лева за придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжение и техника, в това число осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29; 77 млн. за преодоляване на некомплекта от личен състав на Българската армия и 50 млн. лева за провеждане на подготовки, включително международни учения, усвояването на нови бойни платформи, постигане на пълни оперативни способности, подготовка и сертифициране на формированията, определени за Силите за отговор на НАТО и други.

Разписаното в проектобюджета и средносрочната прогноза, дават известна представа за това как ще се изразходват сумите.

Видимо е, че за инфраструктура за изтребителите F-16 (и други разходи около тях) ще отидат още 180 млн. лева. През миналото лято, служебният министър Георги Панайотов каза, че към онзи момент авансово са платени 184,2 млн. за дейности по ремонта и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево. Не е известно да има нови плащания от тогава. Така цялата сума, която ще иде за инфраструктура около новия изтребител става 364,2 млн. Сумата добре кореспондира с 300-те милиона, които бившите управляващи заявиха през есента на 2019 г., плюс парите за пистата в Граф Игнатиево, които министър Панайотов каза, че са „забравени“ и възлизат на около 53 млн.

Видимо ще има някакви пари и за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Не се виждат пари за стартирането на проекта за придобиване на нови наземни 3D радари, но е възможно те да са в 126-те милиона за „придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжение и техника”.

Няма и пари за следващите осем F-16, което значи, че ако се подпише договор тази година и трябва да се плаща вноска веднага, то ще трябва да се прави актуализация на бюджета.

Записано е, че в разходите за отбрана, съгласно класификацията на НАТО, са включени и разходите за пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за военнослужещите към пенсионните фондове, разходите на военните съдилища и военни прокуратури, разходите за издръжка на Постоянната делегация на Република България в НАТО и вноската на Република България към гражданския бюджет на НАТО, изплащани от бюджета на МВнР.

Така общите разходи за отбрана се посочват, че са 2 481 400 000 лева. Освен вече споменатите малко под 1,9 млрд., които отиват в бюджета на МО, имаме 36,5 млн. лева за висшите военни училища (ВВВУ включително), 483,2 млн. лева от централния бюджет и 79,5 млн. лева са разходи по отбрана при други първостепенни разпределители на бюджета.

В прогнозата за 2023 и 2024 г. е заложен сериозен ръст на парите за отбрана, като през следващата година те ще са 2,8 млрд., а след две години – 3,2 млрд. лева. Интересно е, че този сериозен ръст се дължи най-вече на директните плащания от централния бюджет. През 2023 г. те ще са 982 млн., а през 2024 г. – 1,36 млрд. лева.

По линия на централния бюджет се отпускат (основно) пари за големите програми за превъоръжаване, което значи, че правителството оптимистично планира сериозни разходи там. Колко от тях ще идат за ВВС, предстои да видим.

Свързани теми

Предишна публикация
Пак се заговори да поемем „ер полисинг” над Северна Македония
Следваща публикация
Генерал Петров: 2021 г. бе тежка и динамична
730 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Рекорден прием в Долна Митрополия за 2019 г.

Рекордните 15 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2019 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2019 г.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Меню