ОАЕ мисли за покупката на 60 броя KAI T-50

240 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) разглеждат възможността да купят до 60 учебно-тренировъчни самолета KAI T-50. За това пише южнокорейският бизнес канал NBN TV.

Според него, военният министър на ОАЕ Мохамед Ахмед ал-Борди ще посети Южна Корея през февруари, като част от визитата е и посещение в заводите на KAI и запознаване от първа ръка с възможностите на предприятието.

NBN TV твърди, позовавайки се на собствени източници, че ОАЕ има твърд интерес към покупката на 60 броя от реактивния УТС от висок клас T-50, като очакваната стойност на сделката е около $3 млрд.

ВВС на ОАЕ в момента разполагат с разнообразен учебен флот, включително PC-21 и BAE Systems Hawk, като не малко пилоти се обучават в САЩ. Страната има на въоръжение 59 броя Mirage 2000-9 и 88 броя F-16 Block 60. Преди няколко години бяха сключени сделки за модернизация и на двата типа. Отделно, през декември 2021 г. бе сключен договор и за 80 броя Rafale, чиито доставки ще стартират от 2027 г.

В началото на миналата година Емирствата подписаха и за 50 броя F-35A, но сделката все още не е сигурна, защото САЩ налагат множество допълнителни изисквания към нея, включително отказ от комуникационните технологии на китайския гигант Huawei.

Дори и на фона на сериозната военна авиация с която ОАЕ ще разполага, покупката на 60 учебни самолети е може би прекалена, което навява на възможността, че част от поръчката ще бъде за въоръжения вариант на T-50 наречен FA-50.

Самолетът има три основни версии – учебната T-50, учебно-бойната TA-50 и чисто бойната FA-50. Освен във ВВС на Южна Корея типът се оперира от Ирак, Индонезия, Филипините и Тайланд.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар се оказа клиент на M-346
Следваща публикация
F-35 аварира при кацане на самолетоносач
240 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руското МО отново гледа към МиГ-АТ

Руското Министерство на отбраната отново се е заинтересувало от реактивния учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ. Това е заявил вицепрезидентът на ОАК Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

Меню