Ремонтът на Граф Игнатиево страда от липса на мениджмънт

759 прочитания

Проблеми около надзора и мениджмънта на проекта за ремонт и модернизация на авиобаза Граф Игнатиево начерта военният министър Стефан Янев. Това стана днес, 28 януари 2022 г. по време на парламентарния контрол.

„Не става въпрос за един прост строителен надзор. Проектът е комплексен, който трябва да се гледа в пълната му дълбочина и последователност на действията, които трябва да се извършват”, обясни Янев в отговор на въпроса на депутата Христо Гаджев (ГЕРБ).

Министърът на отбраната обясни, че заданието идва от ВВС, но те самите нямат експертизата за да следят извършването на проекта, което води до нужда от донастройване на процесите, като разясни, че определено се чувства липсата на администратор на проекта. Янев отбеляза, че следващата седмица ще има Съвет по отбрана, на който една от точките е свързан с работата в Граф Игнатиево. На него ще се види дали всичко около строителните дейности върви както трябва.

„Има потенциал за бъдещо забавяне”, отбеляза Янев, но не даде детайли за него.

През миналото лято, служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че забавянето към онзи момент е в рамките на 6 – 8 месеца. Тогава той определи и случващото се по тези проекти, като „каша”. Днес, депутатът Гаджев запита военният министър за това дали проектите се бавят, но не получи отговор в прав текст.

Янев говори за проблемите и съмненията за неясно калкулиране на цените, които са били маркирани от служебния министър през лятото. Направени са проверки на 45-те сключени до момента договори.

„Част от проверките за предадени на Военна окръжна прокуратура и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Към момента те провежда две свои проверки – едната е на АДФИ започнала през октомври 2021 г., а другата на Военно-апелативна прокуратура. Резултатът от тези проверки не са известни”, каза пред депутатите Янев.

Христо Гаджев обърна внимание, че в проектобюджета за 2022 г. са залегнали 180 млн. лева, а трябвало да бъдат отпуснати само 100. Министър Янев отговори, че става въпрос за неразпределени средства от миналата година, както и средства за други дейности, за които ще бъде съобщено по-късно.

През миналото лято, служебният министър Георги Панайотов каза, че към онзи момент авансово са платени 184,2 млн. за дейности по ремонта и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево. Не е известно да има нови плащания от тогава. Така цялата сума, която ще иде за инфраструктура около новия изтребител става 364,2 млн. Сумата добре кореспондира с 300-те милиона, които бившите управляващи заявиха през есента на 2019 г., плюс парите за пистата в Граф Игнатиево, които министър Панайотов каза, че са „забравени“ и възлизат на около 53 млн.

 „Ремонтът на пистата е предвиден да започне в средата на тази година. Извършват се съответните действия, включително с агенцията на НАТО по инвестициите. Този работа ще е основополагаща за всички останали проекти в авиобазата”, каза още Янев.

Известно е, че за известен период от време изтребителите МиГ-29, носенето на дежурство по „ер полисинг” и редовните тренировъчни полети ще се извършват от авиобаза Крумово. Струва си да се отбележи, че първоначалните планове за пребазирането говореха то да се случи през 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
C-27J за пореден път помогна при донорска ситуация
Следваща публикация
Пак се заговори да поемем „ер полисинг” над Северна Македония
759 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Меню