Катар се оказа клиент на M-346

261 прочитания

Катар се оказа клиент на учебно-тренировъчният самолет от висок клас Leonardo M-346 Master. За това съобщава Janes, цитирайки компанията-производител.

Страната е поръчала общо шест броя M-346, като това е част от договорката за участие в италианския учебен център International Flight Training School (IFTS), който обучава военни пилоти.

Първите снимки на новия катарски тип се появиха във връзка с церемония по производството на курсанти в авиобазата Ал Удеи на 26 януари 2022 г. Единичен самолет с катарски опознавателни знаци и емблемата на IFTS бе поставен до изтребител Rafale.

От Leonardo са съобщили, че Катар вече е получил три от шестте поръчани самолета.

Катар сключи договор с италианското правителство за участие в IFTS през ноември 2020 г., но тогава не бе съобщено, че сделката включва и покупка на самолети. Учебният център е джойнт венчър между италианското МО и компанията Leonardo.

Катарските ВВС започнаха да получават през миналата година и друг модерен реактивен УТС от висок клас – BAE Hawk 167. Отделно в експлоатация е и турбовитловия PC-21.

Катар е шестият клиент, който започва да оперира с M-346, след Италия, Полша, Израел, Сингапур и Туркменистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария мисли за втора ескадрила бойни самолети
Следваща публикация
ОАЕ мисли за покупката на 60 броя KAI T-50
261 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Започна се!

„По самолетите!“, подаде команда бригаден генерал Юлиян Радойски в края на церемонията, посветена на започването…

L-39NG получи типова сертификация

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране…
Меню