Катар се оказа клиент на M-346

259 прочитания

Катар се оказа клиент на учебно-тренировъчният самолет от висок клас Leonardo M-346 Master. За това съобщава Janes, цитирайки компанията-производител.

Страната е поръчала общо шест броя M-346, като това е част от договорката за участие в италианския учебен център International Flight Training School (IFTS), който обучава военни пилоти.

Първите снимки на новия катарски тип се появиха във връзка с церемония по производството на курсанти в авиобазата Ал Удеи на 26 януари 2022 г. Единичен самолет с катарски опознавателни знаци и емблемата на IFTS бе поставен до изтребител Rafale.

От Leonardo са съобщили, че Катар вече е получил три от шестте поръчани самолета.

Катар сключи договор с италианското правителство за участие в IFTS през ноември 2020 г., но тогава не бе съобщено, че сделката включва и покупка на самолети. Учебният център е джойнт венчър между италианското МО и компанията Leonardo.

Катарските ВВС започнаха да получават през миналата година и друг модерен реактивен УТС от висок клас – BAE Hawk 167. Отделно в експлоатация е и турбовитловия PC-21.

Катар е шестият клиент, който започва да оперира с M-346, след Италия, Полша, Израел, Сингапур и Туркменистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария мисли за втора ескадрила бойни самолети
Следваща публикация
ОАЕ мисли за покупката на 60 броя KAI T-50
259 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нови инструктори на PC-9

От днес, 22 май 2018 г., отрядът на инструкторите във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се увеличи с още двама пилоти. Това съобщават от ВВС.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Меню