Унгария мисли за втора ескадрила бойни самолети

707 прочитания

Плановете за развитие на унгарските въоръжени сили предвиждат създаването на още една ескадрила бойни самолети. Това е съобщил Гашпар Марот, национален директор по въоръжението в унгарското МО, цитиран от местното издание Portfolio.

Марот е заявил, че плановете за развитие на въоръжените сили предполагат две ескадрили многоцелеви изтребители, а в момента унгарските ВВС имат само една ескадрила въоръжена с 14 броя Gripen C/D (на снимката). Той обаче е уточнил, че към момента няма конкретни планове как да се подходи към въпроса.

Марот смята, че на първо време покупка на още Gripen, дали във варианта C/D, дали във варианта E/F, изглежда най-логична. Вариантът с F-35 също е наличен, но според изданието в Унгария той се смята за твърде скъп.

Директорът мисли, че към 2030 – 2040 г. военната авиация по света ще претърпи сериозен технологичен скок с въвеждането на въоръжение на ново поколение изтребители. Така, че към въпросът с допълнителните изтребители трябва да се подходи внимателно и да се прецени дали Унгария може да участва в програмите FCAS или Tempest, включително на индустриално ниво.

Гашпар Марот e разказал за предстоящото обновяване на унгарските Gripen до новия стандарт MS20 Block 2. Новата информация, които той е дал е, че изтребителят ще получи новата израелска нашлемна система за изобразяване и целеуказване Elbit TARGO II.

В последните години Унгария инвестира сериозно в отбраната си. Бяха купени не само нови транспортни и въоръжени вертолети, ЗРК, транспортни самолети, но и нови ОБТ и БМП за Сухопътните войски.

Свързани теми

Предишна публикация
Потенциална сделка за F-16 с Йордания
Следваща публикация
Катар се оказа клиент на M-346
707 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа дава интервю за сайта „Епицентър”, в което говори последните развития в България през погледна на компанията ѝ.

Тази година се подписва договор за 12 броя Су-57

В рамките на 2018 г. ще бъде подписан договор за производството на първите 12 серийни изтребители от следващо поколение Су-57. Това е заявил руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Меню