Унгария мисли за втора ескадрила бойни самолети

711 прочитания

Плановете за развитие на унгарските въоръжени сили предвиждат създаването на още една ескадрила бойни самолети. Това е съобщил Гашпар Марот, национален директор по въоръжението в унгарското МО, цитиран от местното издание Portfolio.

Марот е заявил, че плановете за развитие на въоръжените сили предполагат две ескадрили многоцелеви изтребители, а в момента унгарските ВВС имат само една ескадрила въоръжена с 14 броя Gripen C/D (на снимката). Той обаче е уточнил, че към момента няма конкретни планове как да се подходи към въпроса.

Марот смята, че на първо време покупка на още Gripen, дали във варианта C/D, дали във варианта E/F, изглежда най-логична. Вариантът с F-35 също е наличен, но според изданието в Унгария той се смята за твърде скъп.

Директорът мисли, че към 2030 – 2040 г. военната авиация по света ще претърпи сериозен технологичен скок с въвеждането на въоръжение на ново поколение изтребители. Така, че към въпросът с допълнителните изтребители трябва да се подходи внимателно и да се прецени дали Унгария може да участва в програмите FCAS или Tempest, включително на индустриално ниво.

Гашпар Марот e разказал за предстоящото обновяване на унгарските Gripen до новия стандарт MS20 Block 2. Новата информация, които той е дал е, че изтребителят ще получи новата израелска нашлемна система за изобразяване и целеуказване Elbit TARGO II.

В последните години Унгария инвестира сериозно в отбраната си. Бяха купени не само нови транспортни и въоръжени вертолети, ЗРК, транспортни самолети, но и нови ОБТ и БМП за Сухопътните войски.

Свързани теми

Предишна публикация
Потенциална сделка за F-16 с Йордания
Следваща публикация
Катар се оказа клиент на M-346
711 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия

Осем унгарски щурмови вертолета Ми-24В/П в момента преминават през ремонт и модернизация в 419-ти авиоремонтен завод намиращ се в Санкт Петербург. Това съобщава IHS Janes.

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16

Двете ресорни комисии в Народното събрание, тази по отбрана и тази по финанси, очаквано подкрепиха ратификацията на договорите за покупка на изтребителите F-16C/D Block 70. Това стана днес, 17 юли 2019 г.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Меню