Турция изпълни мащабна въздушна операция срещу цели в Североизточна Сирия

284 прочитания

Турската военна авиация е извършила масирани удари по цели в Североизточна Сирия, за които турското МО твърди, че са свързани с терористи. Операцията е наименувана „Зимен  орел”.

По неофициални данни на местното специализираното издание Tolgaozbek, става въпрос за операция в която са задействани 60 летателни, като са били поразени 80 цели. В операцията са участвали изтребители F-16 и F-4, танкери KC-135, летящи радари E-7 и множество безпилотни апарати.

Те са излетели от общо три авиобази – 8-ма авиобаза Диарбекир, където са разположени две ескадрили F-16, 7-ма авиобаза Малатия-Ерхач, където се базират изтребителите F-4 и 10-та авиобаза Инджерлик.

Били са поразени редица сгради, включително и такива за които се знае, че помещават среща на ръководни кадри в „терористични организации“. Използвани са основно управляеми боеприпаси. На видеото разпространено от турското МО се вижда, че изтребителите F-16 са въоръжени с GBU-31 JDAM.

Операцията е приключена без загуби от страна на турската военна авиация. Това е една от най-мащабните турски въздушни операции в последните години.

Властите в т.нар. Автономна администрация в Северна и Източна Сирия са съобщили, че редица населени места са били подложени на турски авиационни и артилерийски удари. Има загинали военни и цивилни, но техният брой не се съобщава.

Автономната област е населена основно с кюрди, които са в открит конфликт с турската държава почти от началото на гражданската война в Сирия.

Свързани теми

Предишна публикация
С бараж от крилати и балистични ракети Русия нападна Украйна
Следваща публикация
Дронове удариха цели в Абу Даби
284 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ГЕРБ се хвърли в защита на избора на F-16

Очаквано, представители на управляващата партия ГЕРБ се хвърлиха в яростна защита на избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС, като обединяващото в изказванията бе, че това не бил политически, а експертен избор. Това стана днес, 22 декември 2018 г.

Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция

Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис призова Конгреса на страната да не спира достъпа на Турция до изтребителите F-35. В противен случай ще се появят проблеми с логистиката, които ще доведат до повишаване на цената и забавяния в доставките.

„Тракийска пепелянка“ – нещо повече

Тазгодишното издание на българо-американска тренировка от серията „Тракийски“, датираща от началото на десетилетието, беше нещо…

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…
Меню