Турция изпълни мащабна въздушна операция срещу цели в Североизточна Сирия

284 прочитания

Турската военна авиация е извършила масирани удари по цели в Североизточна Сирия, за които турското МО твърди, че са свързани с терористи. Операцията е наименувана „Зимен  орел”.

По неофициални данни на местното специализираното издание Tolgaozbek, става въпрос за операция в която са задействани 60 летателни, като са били поразени 80 цели. В операцията са участвали изтребители F-16 и F-4, танкери KC-135, летящи радари E-7 и множество безпилотни апарати.

Те са излетели от общо три авиобази – 8-ма авиобаза Диарбекир, където са разположени две ескадрили F-16, 7-ма авиобаза Малатия-Ерхач, където се базират изтребителите F-4 и 10-та авиобаза Инджерлик.

Били са поразени редица сгради, включително и такива за които се знае, че помещават среща на ръководни кадри в „терористични организации“. Използвани са основно управляеми боеприпаси. На видеото разпространено от турското МО се вижда, че изтребителите F-16 са въоръжени с GBU-31 JDAM.

Операцията е приключена без загуби от страна на турската военна авиация. Това е една от най-мащабните турски въздушни операции в последните години.

Властите в т.нар. Автономна администрация в Северна и Източна Сирия са съобщили, че редица населени места са били подложени на турски авиационни и артилерийски удари. Има загинали военни и цивилни, но техният брой не се съобщава.

Автономната област е населена основно с кюрди, които са в открит конфликт с турската държава почти от началото на гражданската война в Сирия.

Свързани теми

Предишна публикация
С бараж от крилати и балистични ракети Русия нападна Украйна
Следваща публикация
Дронове удариха цели в Абу Даби
284 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия

Един от прототипите на изтребителя от следващи поколение Су-57 е направил тестов пуск на нова крилата ракета. Това е съобщил руският министър на отбраната Сергей Шойгу вчера, 25 май 2018 г.

Меню