В Украйна заловиха вертолет използван за контрабандни полети

281 прочитания

Газотурбинен вертолет Alouette III използван за контрабандни полети през украинската граница е бил заловен от украинската Служба за гранична охрана. Това съобщиха от службата вчера, 1 февруари 2022 г.

Според съобщението на службата, малко след полунощ на 1 февруари в Закарпатска област на Украйна е бил забелязан летателен апарат, който прелита границата с Унгария на малка височина. Било е организирано издирване по земя и в района на град Хуст е бил открит вертолет Alouette III без регистрация и опознавателни знаци.

Машината е била камуфлажирана, а на борда ѝ са били открити цигари без бандерол, но според Службата за гранична охрана, е възможно вертолетът да е бил използван за превоз на нелегални мигранти между Украйна и Унгария.

Вертолетът е бил иззет, като е започнато разследване в търсене на хората участвали в контрабандния канал.

Това далеч не е първият авиационно-криминален случай в Украйна. През януари в същата област бе открит Ан-2 използван за превоз на контрабанда за Молдова. През миналия август в Ивано-Франкивска област бе заловен отново Ан-2 с екипаж, участвал в контрабанден канал за превоз на цигари до Румъния.  През 2019 г. в Румъния бе открит катастрофирал вертолет Ка-26 без опознавателни знаци, който също бе използван за контрабанда от Украйна. За подобна дейност редовно се използват и мотоделтапланери.

Свързани теми

Предишна публикация
Транспортното министерство ще координира създаването на държавен оператор за HEMS
Следваща публикация
C-27J за пореден път помогна при донорска ситуация
281 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Меню