В Украйна заловиха вертолет използван за контрабандни полети

282 прочитания

Газотурбинен вертолет Alouette III използван за контрабандни полети през украинската граница е бил заловен от украинската Служба за гранична охрана. Това съобщиха от службата вчера, 1 февруари 2022 г.

Според съобщението на службата, малко след полунощ на 1 февруари в Закарпатска област на Украйна е бил забелязан летателен апарат, който прелита границата с Унгария на малка височина. Било е организирано издирване по земя и в района на град Хуст е бил открит вертолет Alouette III без регистрация и опознавателни знаци.

Машината е била камуфлажирана, а на борда ѝ са били открити цигари без бандерол, но според Службата за гранична охрана, е възможно вертолетът да е бил използван за превоз на нелегални мигранти между Украйна и Унгария.

Вертолетът е бил иззет, като е започнато разследване в търсене на хората участвали в контрабандния канал.

Това далеч не е първият авиационно-криминален случай в Украйна. През януари в същата област бе открит Ан-2 използван за превоз на контрабанда за Молдова. През миналия август в Ивано-Франкивска област бе заловен отново Ан-2 с екипаж, участвал в контрабанден канал за превоз на цигари до Румъния.  През 2019 г. в Румъния бе открит катастрофирал вертолет Ка-26 без опознавателни знаци, който също бе използван за контрабанда от Украйна. За подобна дейност редовно се използват и мотоделтапланери.

Свързани теми

Предишна публикация
Транспортното министерство ще координира създаването на държавен оператор за HEMS
Следваща публикация
C-27J за пореден път помогна при донорска ситуация
282 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините се отказват от покупката на Bell 412

Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че страната му ще се откаже от сделката за покупката на 16 транспортни вертолета Bell 412EPI, след като канадското правителство повдигна въпроса за използването им в евентуални сражения с бунтовници в страната.

Чехия ще купува военни вертолети от САЩ

Чехия ще избира между два американски модела в конкурса си за нов многоцелев военен вертолет. Това е съобщил премиерът на страната Андрей Бабиш.

ОАЕ поиска да купи Chinook

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Меню