Транспортното министерство ще координира създаването на държавен оператор за HEMS

397 прочитания

Министерството на транспорта ще е основен координатор по проекта за създаването на Държавен авиационен оператор за медицински и специализирани операции, съобщиха от ведомството вчера, 2 февруари 2022 г.

Това е станало след като Правителството е одобрило внесения доклад от министъра  на транспорта и съобщенията Николай Събев.

„Експерти от Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи ще изготвят проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване, който да уреди основните въпроси, а именно – създаването, структурата, функциите, финансирането и организацията на работа на новия оператор”, се казва в съобщението на транспортното ведомство.

Въпросът със създаването на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха чрез вертолети (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service) стои вече няколко години. През миналото лято създаването на такава система бе заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. В последната му версия бе предвидена покупка на пет вертолета за HEMS и изграждане на оперативни площадки от където те ще дежурят. За целта по програмата се търсеха малко над 86 млн. без ДДС от ЕС и още 17,2 млн. лева без ДДС национално съфинансиране.

Отделно, с пренасочени 20 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. трябва да се купи и шести вертолет.

Планът за възстановяване, обаче бе върнат от Брюксел през декември 2021 г. и сега се подготвя неговия ремонт и повторно изпращане. До колкото е известно, забележките не са били свързани с проекта за осигуряване на система за HEMS.

От сега публикуваното съобщение се разбира и че медицинските вертолети ще се експлоатират от нарочно създаден оператор, а няма да се използва съществуващ такъв, като например „Държавният авиационен оператор“ (до февруари 2021 г. „Авиоотряд 28“).

“България е единствената държава членка на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. През последните години страната ни загуби много човешки животи в редица инциденти”, се казва още в съобщението на Министерство на транспорта.

Свързани теми

Предишна публикация
Има планове за модернизация на българските C-27J
Следваща публикация
В Украйна заловиха вертолет използван за контрабандни полети
397 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия търси нови леки многоцелеви вертолети

На 21 август 2017 г., МО на Австрия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на 12 леки двудвигателни многоцелеви вертолети. Отговорите трябва да се получат до 26 септември. Това съобщава IHS Jane’s.

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Меню