Транспортното министерство ще координира създаването на държавен оператор за HEMS

393 прочитания

Министерството на транспорта ще е основен координатор по проекта за създаването на Държавен авиационен оператор за медицински и специализирани операции, съобщиха от ведомството вчера, 2 февруари 2022 г.

Това е станало след като Правителството е одобрило внесения доклад от министъра  на транспорта и съобщенията Николай Събев.

„Експерти от Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи ще изготвят проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване, който да уреди основните въпроси, а именно – създаването, структурата, функциите, финансирането и организацията на работа на новия оператор”, се казва в съобщението на транспортното ведомство.

Въпросът със създаването на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха чрез вертолети (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service) стои вече няколко години. През миналото лято създаването на такава система бе заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. В последната му версия бе предвидена покупка на пет вертолета за HEMS и изграждане на оперативни площадки от където те ще дежурят. За целта по програмата се търсеха малко над 86 млн. без ДДС от ЕС и още 17,2 млн. лева без ДДС национално съфинансиране.

Отделно, с пренасочени 20 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. трябва да се купи и шести вертолет.

Планът за възстановяване, обаче бе върнат от Брюксел през декември 2021 г. и сега се подготвя неговия ремонт и повторно изпращане. До колкото е известно, забележките не са били свързани с проекта за осигуряване на система за HEMS.

От сега публикуваното съобщение се разбира и че медицинските вертолети ще се експлоатират от нарочно създаден оператор, а няма да се използва съществуващ такъв, като например „Държавният авиационен оператор“ (до февруари 2021 г. „Авиоотряд 28“).

“България е единствената държава членка на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. През последните години страната ни загуби много човешки животи в редица инциденти”, се казва още в съобщението на Министерство на транспорта.

Свързани теми

Предишна публикация
В Украйна заловиха вертолет използван за контрабандни полети
Следваща публикация
Има планове за модернизация на българските C-27J
393 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

В Румъния е открит катастрофирал Ка-26 без регистрация

В Румъния е бил открит катастрофирал вертолет Ка-26 без каквато и да е била регистрация по него. Инцидентът е станал в близост до границата с Украйна и се предполага, че машината е използвана за превоз на контрабанда.

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Меню