Транспортното министерство ще координира създаването на държавен оператор за HEMS

401 прочитания

Министерството на транспорта ще е основен координатор по проекта за създаването на Държавен авиационен оператор за медицински и специализирани операции, съобщиха от ведомството вчера, 2 февруари 2022 г.

Това е станало след като Правителството е одобрило внесения доклад от министъра  на транспорта и съобщенията Николай Събев.

„Експерти от Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи ще изготвят проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване, който да уреди основните въпроси, а именно – създаването, структурата, функциите, финансирането и организацията на работа на новия оператор”, се казва в съобщението на транспортното ведомство.

Въпросът със създаването на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха чрез вертолети (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service) стои вече няколко години. През миналото лято създаването на такава система бе заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. В последната му версия бе предвидена покупка на пет вертолета за HEMS и изграждане на оперативни площадки от където те ще дежурят. За целта по програмата се търсеха малко над 86 млн. без ДДС от ЕС и още 17,2 млн. лева без ДДС национално съфинансиране.

Отделно, с пренасочени 20 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. трябва да се купи и шести вертолет.

Планът за възстановяване, обаче бе върнат от Брюксел през декември 2021 г. и сега се подготвя неговия ремонт и повторно изпращане. До колкото е известно, забележките не са били свързани с проекта за осигуряване на система за HEMS.

От сега публикуваното съобщение се разбира и че медицинските вертолети ще се експлоатират от нарочно създаден оператор, а няма да се използва съществуващ такъв, като например „Държавният авиационен оператор“ (до февруари 2021 г. „Авиоотряд 28“).

“България е единствената държава членка на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. През последните години страната ни загуби много човешки животи в редица инциденти”, се казва още в съобщението на Министерство на транспорта.

Свързани теми

Предишна публикация
Има планове за модернизация на българските C-27J
Следваща публикация
В Украйна заловиха вертолет използван за контрабандни полети
401 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Меню