Хърватия получи първите два UH-60 Black Hawk

238 прочитания

Хърватия получи два от очакваните четири вертолета UH-60M Black Hawk. Това стана на 3 февруари 2022 г.

Двете машини пристигнаха натоварени в стратегически транспортен самолет C-17A от състава на ВВС на САЩ. Той кацна на летището в Загреб около 09,30 часа и бе посрещнат от хърватския министър на отбраната Марио Баножич и от временно управляващия американското посолство в страната Марк Флеминг.

Въпросните два вертолета са дарение от САЩ, което бе договорено през октомври 2018 г. Тогава бе съобщено, че те ще бъдат използвани за специални операции, но сега се вижда, че това са стандартни транспортни UH-60M. През 2019 г. Хърватия купи други два UH-60M, както и значителна логистика, която ще се използва и от дарените вертолети.

При пристигането на първите два вертолета бе съобщено, че общо за придобиването на четирите вертолета са дадени $153 млн.

Баножич е съобщил, че се планира наличните вертолети Ми-17 и Ми-171Ш да бъдат постепенно заменяни с нови UH-60, като той е заявил, че хърватските Black Hawk могат да достигнат 10 броя, но може и да са повече.

Следващите две машини ще бъдат получени около средата на тази година. В момента са обучени осем пилота и около 30 души инженерно-технически състав.

Местното специализирано издание Obris отбелязва, че строежа на инфраструктурата за новите вертолети се бави сериозно, което ще затрудни експлоатацията на първо време.

В момента хърватските ВВС разполагат с две ескадрили транспортни вертолети изградени от Ми-17 и Ми-171Ш, които са общо 21 броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Търси се нов летящ радар за ВВС на САЩ
Следваща публикация
Германия може да изостави Super Hornet и да купи F-35
238 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

МО се договори с Airbus Helicopters да прекрати арбитражното дело срещу употребяван вертолет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на Airbus Helicopters Серж Дюран подписаха днес, 23 май 2018 г., спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и Airbus Helicopters по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери Cougar и Panther. Това съобщиха от МО.

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…
Меню