Хърватия получи първите два UH-60 Black Hawk

245 прочитания

Хърватия получи два от очакваните четири вертолета UH-60M Black Hawk. Това стана на 3 февруари 2022 г.

Двете машини пристигнаха натоварени в стратегически транспортен самолет C-17A от състава на ВВС на САЩ. Той кацна на летището в Загреб около 09,30 часа и бе посрещнат от хърватския министър на отбраната Марио Баножич и от временно управляващия американското посолство в страната Марк Флеминг.

Въпросните два вертолета са дарение от САЩ, което бе договорено през октомври 2018 г. Тогава бе съобщено, че те ще бъдат използвани за специални операции, но сега се вижда, че това са стандартни транспортни UH-60M. През 2019 г. Хърватия купи други два UH-60M, както и значителна логистика, която ще се използва и от дарените вертолети.

При пристигането на първите два вертолета бе съобщено, че общо за придобиването на четирите вертолета са дадени $153 млн.

Баножич е съобщил, че се планира наличните вертолети Ми-17 и Ми-171Ш да бъдат постепенно заменяни с нови UH-60, като той е заявил, че хърватските Black Hawk могат да достигнат 10 броя, но може и да са повече.

Следващите две машини ще бъдат получени около средата на тази година. В момента са обучени осем пилота и около 30 души инженерно-технически състав.

Местното специализирано издание Obris отбелязва, че строежа на инфраструктурата за новите вертолети се бави сериозно, което ще затрудни експлоатацията на първо време.

В момента хърватските ВВС разполагат с две ескадрили транспортни вертолети изградени от Ми-17 и Ми-171Ш, които са общо 21 броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Търси се нов летящ радар за ВВС на САЩ
Следваща публикация
Германия може да изостави Super Hornet и да купи F-35
245 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

САЩ ще разпродават употребяваните AH-1W

Американското правителство ще се опита да разпродаде част от употребяваните щурмови вертолети AH-1W Super Cobra, които в момента се свалят от въоръжение в Корпуса на морската пехота на САЩ.

Половин век от първия полет на Ми-24

Днес се навършва точно половин век от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.

Меню