Започна наддаване за бъдещите бази за HEMS

839 прочитания

Своеобразно наддаване за това, къде ще са бъдещите бази за дежурство в рамките на системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), стартира след изказване на депутат, че една от базите трябва да е в бившето сливенско летище Бършен, а не на летище Безмер.

За това, че Бършен трябва да стане площадка за HEMS е говорил депутата Георги Гвоздейков („Продължаваме промяната“) по време на представяне, станало днес 7 февруари 2022 г., в Сливен на новия областен управител, цитиран от БНР. Той е обявил, че ще настоява на летището да бъде изграден учебно-тренировъчен център за персонала, който ще работи по въздушната медицинска помощ.

Летището има голям потенциал, защото отговаря на всички изисквания на ИКАО, полосата е с дължина, като на летищата в Пловдив и Варна, коментира депутатът.

Ако летището бъде отворено, към него ще има и допълнителни икономически изгоди.

„Едно, че ще разкрие работни места, те ще бъдат така доста квалифицирани и по някакъв начин ще даде тласък на икономиката. Има огромен интерес и от производители на безпилотни летателни апарати да се дислоцират тук“, казва още той.

Летище Бършен не функционира активно като летище от повече от две десетилетия. В момента то е собственост на община Сливен, която през годините лансираше различни идеи за използването му, но по тях няма реално развитие. В последните години полосата му се използва основно за автогонки. Опитите на Гвоздейков да лансира Бършен, като площадка за бъдещата система за HEMS е разбираем, предвид, че той е избран за депутат от МИР Сливен.

Проектът за изграждане на система за HEMS, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост, предвижда шест площадки – София, Долна Митрополия, Балчик, Сарафово, Безмер и Крумово. Всички те са действащи летища.

Вероятно депутатът Гвоздейков иска площадката предвидена за Безмер да се разположи край Сливен. Летището Безмер е действаща авиобаза, в чийто рамки се намира и площадка, от която вертолетите на Гранична полиция правят полети по границата с Турция. Безмер е на 20 km южно от Бършен, но е на територията на друга област (и друг Многомандатен избирателен район) – Ямбол.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови наземни радари – евентуално след актуализация на бюджета през лятото
Следваща публикация
Има планове за модернизация на българските C-27J
839 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Македония се сдобива със система за HEMS

Македонското правителство взе решение за сключване на договор с частна компания, на принципа за публично-частното партньорство, за извършване на услуги за спешен медицински транспорт по въздуха HEMS и търсене и спасяване (SAR).

Авиокаст: Епизод 26

От не особено успешният първи тестов старт на SpaceX Starship, през официалното потвърждение на новината…
Меню