55 години от първия полет на Viggen

237 прочитания

Преди точно 55 години, на 8 февруари 1967 г., в Швеция полита прототипа на свръхзвуковия боен самолет Saab 37 Viggen.

Дебютният полет става факт от заводското летище на Saab в Линчопинг. Първият прототип се управлява от шеф-изпитателя на компанията Ерик Далстрьом. Полетът преминава нормално и Далстрьом не пести похвалите си и оприличава новия изтребител на спортен автомобил.

До април 1969 г. политат общо седем прототипа. Първият сериен самолет изпълнява полет през февруари 1971 г. и е приет на служба през юни на същата година.

Проектирането на новият боен самолет стартира през 1961 г. Цели се машина, която да може да замести ударните самолети Saab 32 Lansen и изтребителите Saab 35 Draken. Машината трябва да може да лети със скорост от два пъти тази на звука на голяма височина, да може да се експлоатира от прави 800-метрови пътни участъци и да е интегрирана в националната шведска система за обмен на данни STRIL 60.

Viggen се строи в пет различни варианта. AJ 37 е ударната версия, SF 37 е разузнавателната, вариантът SH 37 е специализиран за морско разузнаване и ударни задачи, JA 37 е изтребител-прехващач, а Sk 37 е двуместната учебно-тренировъчна версия.

За 70-те години Viggen има забележителни летателни характеристики, както и авионика. Производството му продължава до 1990 г. За това време са сглобени общо 338 бройки – 149 JA 37, 109 AJ 37, 28 броя SF 37, 27 SH 37 и едва 17 двуместни Sk 37.

За разлика от предшественика Draken и наследника Gripen, Viggen не успява да отбележи експортен успех. През ноември 2005 г. от въоръжение в шведските ВВС е свален последния Viggen, но още две години отделни машини летят в рамките на различни тестове.

Шведските ВВС с помощта на Saab, обаче продължават да поддържат в летателно състояние два самолета, които участват в различни авиационни демонстрации.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет
Следваща публикация
Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас
237 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Президентът Радев ще лети на Rafale

Президентът Румен Радев ще направи полет на многоцелев изтребител Dassault Rafale в рамките на скорошното си държавно посещение във Франция. Това научи АЕРО от собствени източници.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Меню