55 години от първия полет на Viggen

294 прочитания

Преди точно 55 години, на 8 февруари 1967 г., в Швеция полита прототипа на свръхзвуковия боен самолет Saab 37 Viggen.

Дебютният полет става факт от заводското летище на Saab в Линчопинг. Първият прототип се управлява от шеф-изпитателя на компанията Ерик Далстрьом. Полетът преминава нормално и Далстрьом не пести похвалите си и оприличава новия изтребител на спортен автомобил.

До април 1969 г. политат общо седем прототипа. Първият сериен самолет изпълнява полет през февруари 1971 г. и е приет на служба през юни на същата година.

Проектирането на новият боен самолет стартира през 1961 г. Цели се машина, която да може да замести ударните самолети Saab 32 Lansen и изтребителите Saab 35 Draken. Машината трябва да може да лети със скорост от два пъти тази на звука на голяма височина, да може да се експлоатира от прави 800-метрови пътни участъци и да е интегрирана в националната шведска система за обмен на данни STRIL 60.

Viggen се строи в пет различни варианта. AJ 37 е ударната версия, SF 37 е разузнавателната, вариантът SH 37 е специализиран за морско разузнаване и ударни задачи, JA 37 е изтребител-прехващач, а Sk 37 е двуместната учебно-тренировъчна версия.

За 70-те години Viggen има забележителни летателни характеристики, както и авионика. Производството му продължава до 1990 г. За това време са сглобени общо 338 бройки – 149 JA 37, 109 AJ 37, 28 броя SF 37, 27 SH 37 и едва 17 двуместни Sk 37.

За разлика от предшественика Draken и наследника Gripen, Viggen не успява да отбележи експортен успех. През ноември 2005 г. от въоръжение в шведските ВВС е свален последния Viggen, но още две години отделни машини летят в рамките на различни тестове.

Шведските ВВС с помощта на Saab, обаче продължават да поддържат в летателно състояние два самолета, които участват в различни авиационни демонстрации.

Свързани теми

Предишна публикация
Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас
Следваща публикация
Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет
294 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

Стабилност на дъното

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…
Меню