55 години от първия полет на Viggen

333 прочитания

Преди точно 55 години, на 8 февруари 1967 г., в Швеция полита прототипа на свръхзвуковия боен самолет Saab 37 Viggen.

Дебютният полет става факт от заводското летище на Saab в Линчопинг. Първият прототип се управлява от шеф-изпитателя на компанията Ерик Далстрьом. Полетът преминава нормално и Далстрьом не пести похвалите си и оприличава новия изтребител на спортен автомобил.

До април 1969 г. политат общо седем прототипа. Първият сериен самолет изпълнява полет през февруари 1971 г. и е приет на служба през юни на същата година.

Проектирането на новият боен самолет стартира през 1961 г. Цели се машина, която да може да замести ударните самолети Saab 32 Lansen и изтребителите Saab 35 Draken. Машината трябва да може да лети със скорост от два пъти тази на звука на голяма височина, да може да се експлоатира от прави 800-метрови пътни участъци и да е интегрирана в националната шведска система за обмен на данни STRIL 60.

Viggen се строи в пет различни варианта. AJ 37 е ударната версия, SF 37 е разузнавателната, вариантът SH 37 е специализиран за морско разузнаване и ударни задачи, JA 37 е изтребител-прехващач, а Sk 37 е двуместната учебно-тренировъчна версия.

За 70-те години Viggen има забележителни летателни характеристики, както и авионика. Производството му продължава до 1990 г. За това време са сглобени общо 338 бройки – 149 JA 37, 109 AJ 37, 28 броя SF 37, 27 SH 37 и едва 17 двуместни Sk 37.

За разлика от предшественика Draken и наследника Gripen, Viggen не успява да отбележи експортен успех. През ноември 2005 г. от въоръжение в шведските ВВС е свален последния Viggen, но още две години отделни машини летят в рамките на различни тестове.

Шведските ВВС с помощта на Saab, обаче продължават да поддържат в летателно състояние два самолета, които участват в различни авиационни демонстрации.

Свързани теми

Предишна публикация
Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас
Следваща публикация
Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет
333 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца

Шведското правителство е оферирало на България осем подобрени многоцелеви изтребители Gripen C/D, първите от които ще се доставят в рамките на 24 месеца от подписване на сделката, а самата оферта е под българския бюджет. Това стана ясно на пресконференция, която бе проведена днес, 2 октомври 2018 г.

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

Меню