55 години от първия полет на Viggen

341 прочитания

Преди точно 55 години, на 8 февруари 1967 г., в Швеция полита прототипа на свръхзвуковия боен самолет Saab 37 Viggen.

Дебютният полет става факт от заводското летище на Saab в Линчопинг. Първият прототип се управлява от шеф-изпитателя на компанията Ерик Далстрьом. Полетът преминава нормално и Далстрьом не пести похвалите си и оприличава новия изтребител на спортен автомобил.

До април 1969 г. политат общо седем прототипа. Първият сериен самолет изпълнява полет през февруари 1971 г. и е приет на служба през юни на същата година.

Проектирането на новият боен самолет стартира през 1961 г. Цели се машина, която да може да замести ударните самолети Saab 32 Lansen и изтребителите Saab 35 Draken. Машината трябва да може да лети със скорост от два пъти тази на звука на голяма височина, да може да се експлоатира от прави 800-метрови пътни участъци и да е интегрирана в националната шведска система за обмен на данни STRIL 60.

Viggen се строи в пет различни варианта. AJ 37 е ударната версия, SF 37 е разузнавателната, вариантът SH 37 е специализиран за морско разузнаване и ударни задачи, JA 37 е изтребител-прехващач, а Sk 37 е двуместната учебно-тренировъчна версия.

За 70-те години Viggen има забележителни летателни характеристики, както и авионика. Производството му продължава до 1990 г. За това време са сглобени общо 338 бройки – 149 JA 37, 109 AJ 37, 28 броя SF 37, 27 SH 37 и едва 17 двуместни Sk 37.

За разлика от предшественика Draken и наследника Gripen, Viggen не успява да отбележи експортен успех. През ноември 2005 г. от въоръжение в шведските ВВС е свален последния Viggen, но още две години отделни машини летят в рамките на различни тестове.

Шведските ВВС с помощта на Saab, обаче продължават да поддържат в летателно състояние два самолета, които участват в различни авиационни демонстрации.

Свързани теми

Предишна публикация
Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас
Следваща публикация
Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет
341 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа дава интервю за сайта „Епицентър”, в което говори последните развития в България през погледна на компанията ѝ.

GlobalEye изпълни първи полет

Летящият радар Saab GlobalEye изпълни дебютния си полет от заводското летище на шведската компания в Личопинг днес, 14 март 2018 г.

Президентът Радев: Нямам против F-16, но трябва да се спазват българските интереси

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че няма нищо против покупката на изтребителите F-16, но постави въпроса дали са били спазени българските интереси. Това каза той днес, 18 юли 2019 г.

Меню