55 години от първия полет на Viggen

333 прочитания

Преди точно 55 години, на 8 февруари 1967 г., в Швеция полита прототипа на свръхзвуковия боен самолет Saab 37 Viggen.

Дебютният полет става факт от заводското летище на Saab в Линчопинг. Първият прототип се управлява от шеф-изпитателя на компанията Ерик Далстрьом. Полетът преминава нормално и Далстрьом не пести похвалите си и оприличава новия изтребител на спортен автомобил.

До април 1969 г. политат общо седем прототипа. Първият сериен самолет изпълнява полет през февруари 1971 г. и е приет на служба през юни на същата година.

Проектирането на новият боен самолет стартира през 1961 г. Цели се машина, която да може да замести ударните самолети Saab 32 Lansen и изтребителите Saab 35 Draken. Машината трябва да може да лети със скорост от два пъти тази на звука на голяма височина, да може да се експлоатира от прави 800-метрови пътни участъци и да е интегрирана в националната шведска система за обмен на данни STRIL 60.

Viggen се строи в пет различни варианта. AJ 37 е ударната версия, SF 37 е разузнавателната, вариантът SH 37 е специализиран за морско разузнаване и ударни задачи, JA 37 е изтребител-прехващач, а Sk 37 е двуместната учебно-тренировъчна версия.

За 70-те години Viggen има забележителни летателни характеристики, както и авионика. Производството му продължава до 1990 г. За това време са сглобени общо 338 бройки – 149 JA 37, 109 AJ 37, 28 броя SF 37, 27 SH 37 и едва 17 двуместни Sk 37.

За разлика от предшественика Draken и наследника Gripen, Viggen не успява да отбележи експортен успех. През ноември 2005 г. от въоръжение в шведските ВВС е свален последния Viggen, но още две години отделни машини летят в рамките на различни тестове.

Шведските ВВС с помощта на Saab, обаче продължават да поддържат в летателно състояние два самолета, които участват в различни авиационни демонстрации.

Свързани теми

Предишна публикация
Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас
Следваща публикация
Първият Ту-160М от рестартираното производство изпълни дебютен полет
333 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

30 години МиГ-21бис в България

В началото на 80-те МиГ-21 вече не е най-способният български изтребител, но остава най-многобройният през цялото десетилетие, с нови попълнения на авиопарка. През 1978 г. в ПВО и ВВС постъпва първата ескадрила прехващачи МиГ-23 от варианта МФ, допълнени от варианта МЛА през 1982 и МЛД през 1984–1985 г. в 18-и иап в Доброславци. Превъоръжаването с бойни самолети от трето поколение за изтребителната авиация обаче свършва дотук, защото се оказва прекалено скъпо начинание. За да се компенсира недостигът на качеството, се налага да се заложи на количеството, при това на изключително ниска цена.

Президентът Радев: Нямам против F-16, но трябва да се спазват българските интереси

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че няма нищо против покупката на изтребителите F-16, но постави въпроса дали са били спазени българските интереси. Това каза той днес, 18 юли 2019 г.

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

Меню