Почти всички спътници Starlink изведени при последното изстрелване ще бъдат загубени

380 прочитания

SpaceX ще понесе неприятен шамар, тъй като почти всички сателити от серията Starlink, които бяха изведени на орбита при последното изстрелване, ще изгорят в атмосферата. За това признаха от самата компания.

На 3 февруари 2022 г. с ракета-носител Falcon 9 на орбита бяха изведени 49 броя спътници от серията Starlink V1. Самото изстрелване бе изцяло успешно, включително и успешно бе приземена първата степен на Falcon 9.

Проблемите, обаче стартират на 4 февруари, когато геомагнитна буря (породенa от силни слънчеви изригвания) започва да си взаимодейства със земното магнитно поле. В резултат на това горните слоеве на атмосферата започват да се затоплят и да увеличават обема си.

От SpaceX съобщиха, че в резултат на това 49-те сателита са се оказали в доста по-плътна, от очакваното, среда, а това е довело до увеличаване с 50% на триенето. Когато от компанията са разбрали това, те са променили ориентировката на спътниците с надежда да намалят триенето, докато отмине ефекта на бурята.

По признание на SpaceX, тази маневра ще е успешна за не повече от 10 от спътниците. Те ще успеят да се издигнат до желаната им орбита, но останалите ще изгорят в атмосферата в следващите дни и седмици.

Националната администрация по океанология и метеорология на САЩ е публикувала предупреждение, че след 2 февруари може да се очаква геомагнитна буря със сила от G1 или G2. Това са двете най-слаби степени от общо пет, по които се мерят този тип явления. Стандартно, за 11-годишния слънчев цикъл има около 1700 бури от клас G1, което прави явлението тривиално.

SpaceX стандартно извежда сателитите от серията Starlink на сравнително ниска орбита, за да може да изстрелва големи групи едновременно и за да ги подлага на диагностика, като дефектните машини веднага се извеждат от орбита. След проверките, спътниците сами се издигат до по-висока орбита. Точно в този деликатен момент се е разразила геомагнитната буря.

До момента SpaceX са изстреляли около 1900 броя Starlink, но функциониращите от тях са малко над 1500. Компанията има около 150 000 клиенти, на които доставя високоскоростен интернет, каквато е и основната цел на начинанието. SpaceX гради плановете си за растежа основно около телекомуникационния бизнес около Starlink.

Финансовата загуба от случката едва ли ще бъде особено голяма. Тежащите едва 270-kg сателити от серията Starlink V1 са сравнително евтини, като единичната им цена е около $300 – 500 000. Отделно е цената на самото изстрелване, което струва не повече от $30 млн., когато се калкулира за вътрешна употреба от SpaceX.

Свързани теми

Предишна публикация
Джаред Айзъкмен планира нови космически мисии
Следваща публикация
Твърде едър за космоса
380 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

Меню