Търси се нов летящ радар за ВВС на САЩ

210 прочитания

Пентагонът стартира процес, който може да доведе до подмяна на наличните летящи радари E-3 Sentry, експлоатирани от ВВС на САЩ, като прототип на новата машина може да бъде купен още догодина.

Американското военно ведомство е изпратило запитване за информация до авиационната индустрия в САЩ с цел да се разбере дали има готовност да бъдат доставени поне два прототипа, включително поддръжка и обучение не по-късно от 2028 г. Запитването не дава гаранции, че от него ще последва пълномащабна програма за подмяна на наличните 31 броя E-3.

Теоретично пред Пентагона има прост избор и той е директно да изберат Boeing E-7 Wedgetail. Самолет, който съществува, използва се от редица американски съюзници и зад който застава част от ръководството на ВВС на САЩ. Но е възможно и да се стартира състезателна процедура.

Запитването за информация може да се разглежда и като опит ВВС на САЩ да идентифицира някакви реалистични алтернативи на E-7, като ако не бъдат намерени такива, това да послужи за оправдание за директната покупка на E-7.

ВВС на САЩ в момента разполагат с 31 броя E-3 – 10 от версията B, един от версията C и 20 от най-модерната модификация G. Машината се базира на Boeing 707.

Е-7 от своя страна се базира на Boeing 737-700ER и има радар на Northrop Grumman. Австралия, Турция и Южна Корея оперират общо 14 самолета, като Великобритания е поръчала други три.

Е-7 на южнокорейска служба

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия подписа за изтребители Rafale
Следваща публикация
Хърватия получи първите два UH-60 Black Hawk
210 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Утре в София каца НАТО-вски AWACS

Статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS) ще се състои утре, 5 юни 2018 г. на летище София. Това съобщават от МО.

„Тракийска пепелянка“ – нещо повече

Тазгодишното издание на българо-американска тренировка от серията „Тракийски“, датираща от началото на десетилетието, беше нещо…

ВВС на САЩ продължават да проучва покупката на лек ударен самолет

ВВС на САЩ ще продължат да проучват варианти за придобиване на лек ударен самолет, като експериментите ще продължат и през това лято, но вече само с два самолета – Textron AT-6 Wolverine и Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano.

Меню