Търси се нов летящ радар за ВВС на САЩ

208 прочитания

Пентагонът стартира процес, който може да доведе до подмяна на наличните летящи радари E-3 Sentry, експлоатирани от ВВС на САЩ, като прототип на новата машина може да бъде купен още догодина.

Американското военно ведомство е изпратило запитване за информация до авиационната индустрия в САЩ с цел да се разбере дали има готовност да бъдат доставени поне два прототипа, включително поддръжка и обучение не по-късно от 2028 г. Запитването не дава гаранции, че от него ще последва пълномащабна програма за подмяна на наличните 31 броя E-3.

Теоретично пред Пентагона има прост избор и той е директно да изберат Boeing E-7 Wedgetail. Самолет, който съществува, използва се от редица американски съюзници и зад който застава част от ръководството на ВВС на САЩ. Но е възможно и да се стартира състезателна процедура.

Запитването за информация може да се разглежда и като опит ВВС на САЩ да идентифицира някакви реалистични алтернативи на E-7, като ако не бъдат намерени такива, това да послужи за оправдание за директната покупка на E-7.

ВВС на САЩ в момента разполагат с 31 броя E-3 – 10 от версията B, един от версията C и 20 от най-модерната модификация G. Машината се базира на Boeing 707.

Е-7 от своя страна се базира на Boeing 737-700ER и има радар на Northrop Grumman. Австралия, Турция и Южна Корея оперират общо 14 самолета, като Великобритания е поръчала други три.

Е-7 на южнокорейска служба

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия подписа за изтребители Rafale
Следваща публикация
Хърватия получи първите два UH-60 Black Hawk
208 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Тракийска Есен 2019

На 30 септември 2019 г. на територията на летище Чешнегирово се проведе медиен ден в рамките на провелото се на територията на авиобазите Крумово и Чешнегирово съвместно българо-американско учение „Тракийска Есен 2019“.

Меню