Индонезия подписа за изтребители Rafale

197 прочитания

Индонезия подписа договор за покупката на френски многоцелеви изтребители Dassault Rafale разделени на два транша. Това се случи днес, 10 февруари 2022 г.

Сделката бе разписана в индонезийската столица Джакарта от изпълнителния директор на Dassualt Ерик Трапие и от главата на агенцията за отбранителна аквизиция на индонезийското МО вице-маршал от авиацията Юсуф Джаухари. На събитието присъстваха и военните министри на Франция Флоранс Парли и Индонезия Прабово Субианто.

Договорът е разделен на две части. Едната е за покупката на шест изтребителя, които трябва да бъдат доставени в следващите месеци, което предполага, че иде реч за употребявани машини, които ще бъдат взети от наличностите на френските ВВС.

Втората част покрива покупката на 36 новопроизведени Rafale, част от които ще се доставят по новия стандарт F4. Сроковете на доставка за тази част не се съобщават, отвъд това, че това ще стане на по-късен етап.

От думите на министър Субианто след церемонията излиза, че твърдият договор покрива само първите шест самолета, а за останалите машини е разписано предварително споразумение, което скоро щяло да се превърне в договор.

По думите на френския военен министър, пълната цена ще достигне до $8,1 млрд. и ще включва цялостното решение, включително обучение на летателен и инженерно-технически състав, логистика, модернизация на авиобази, учебен център с два тренажора от най-висок клас.

Освен това са подписани и четири меморандума за разбирателство, включително за покупка на две подводници от клас Scorpene, за изграждане на център за поддръжка и модернизация на изтребителите Rafale, за покупка на военен спътник и за сътрудничество в областта на сухопътното въоръжение.

Индонезия търсеше от доста години варианти за модернизация на военната си авиация, като бяха разглеждани всевъзможни варианти, дори имаше подписан договор за 11 броя Су-35, които първоначално страната не можеше да плати, а след това тихомълком отказа, заради заплахи от американски санкции.

Интересът на Индонезия към Rafale е доста силен от няколко години, но нямаше свободни пари за реализиране на сделката и имаше трудности в осигуряването на външно финансиране. Явно този въпрос е бил разрешен само частично, тъй като сделката в момента е разделена на две и видно сигурното финансиране е само за едната част.

Индонезийските ВВС днес изглеждат повече от шарено. Страната има 9 броя F-16A/B, някои от които са модернизирани до стандарта MLU, 24 броя F-16C/D Block 32 (част от които са модернизирани до нивото на Block 52), пет Су-27СКМ, 11 Су-30МК2 и 22 броя от леките изтребители Hawk Mk.209. Отделно има и по 15 учебно-бойни KAI T-50i и турбовитлови Super Tucano.

С новата сделка Франция и Dassault си осигуряват седмия експортен клиент за Rafale, след Египет, Катар, Индия, Гърция, Хърватия и Обединените арабски емирства.

Свързани теми

Предишна публикация
Пакистан се оказа първият експортен клиент на J-10
Следваща публикация
Търси се нов летящ радар за ВВС на САЩ
197 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

OAE са поискали 50 броя F-35

Обединените арабски емирства са поискали да купят 50 броя от нискозабележимите изтребители F-35, като потенциалната…

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Меню