Президентът Радев: F-16 ще закъснее немалко

398 прочитания

Министър Янев отказа да назове колко ще е точно закъснението

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че закъснението в доставките на осемте F-16 няма да е малко и обърна внимание как са били договаряни условията по споразумението от правителството на Бойко Борисов. В същото време, военният министър отказа да назове колко точно ще е закъснението и каза, че по темата се преговаря.

„Има информация, че ще има закъснение и то не е малко”, отговори президентът на журналистически въпрос за доставките на F-16.

Радев присъства днес, 10 февруари 2022 г., на представяне на „Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г.“, който бе организиран от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Забавянето е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. То поставя на изпитание, не само личния състав, то вече въвежда рискове България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство и на НАТО”, обясни още Радев.

Радев не пропусна да атакува бившия премиер Бойко Борисов по темата:

„Но за това, ще закъснеят ли и ако закъснеят защо, може да го зададете към г-н Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора, при какви условия и при какви клаузи са сключили този договор”, заяви президентът.

По-късно, по време на пресконференция на началника на отбраната и военния министър, въпросът с забавянето бе поставен, но Янев отказа да даде конкретен отговор, като заяви, че по темата се водят преговори.

„Да, има индикация, че ще закъснее доставката на самолетите. Конкретният срок все още не е категорично ясен и е въпрос на преговори. Сключен е междуправителствен договор със САЩ, в този смисъл, Съединените щати, като стратегически партньор, трябва да си направим разговора с тях и да кажем, какво точно се случва, ако не дойдат навреме. Така, че разговорите предстоят”, отговори Янев.

Че има забавяне в доставките за България е ясно за данъкоплатците от няколко седмици, след като министърът на отбраната призна това пред Комисията по отбрана на Народното събрание. Тогава той каза, че забавянето ще е в рамките на „няколко месеца”, но отново не влезе в детайли с обяснението, че предстои среща с фирмата производител Lockheed Martin. Въпросната среща вече мина.

Информация, че възстановяването на производството на F-16 върви по-бавно от очакваното се появи през ноември 2021 г. от представители на Lockheed Martin. Според Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител, цитиран от Braking Defense, забавянето ще е в рамките на 12 месеца.

Препратката, която днес президентът Радев направи към бившите управляващи и начина, по който бе сключен договора за осемте F-16, си струва да ѝ бъде обърнато по-сериозно внимание. През юли 2019 г., когато кабинетът „Борисов 3” се готвеше да разпише сделката, Радев повдигна множество въпроси, включително и този, че американската страна може едностранно да променя условията по договора. И всичко без съгласуване с българската страна, дори по клаузите засягащи цена, срокове и обеми на доставки. Стана въпрос и за това какви неустойки и гаранции за добросъвестно изпълнение се дават от страна на САЩ.

Припомняме, че договорът, който бе подписан през юли 2019 г., предвиждаше доставките да стартират 48 месеца след подписването му. През миналата есен началникът на отбраната адмирал Ефтимов каза, че първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г. Това бе и последния официален срок даден на обществото.

Свързани теми

Предишна публикация
ГЕРБ обвини служебните правителства за всички проблеми около F-16
Следваща публикация
Български и испански изтребители ще изпълняват съвместен „ер полисинг”
398 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Сингапур смята да замени F-16 с F-35

Сингапур смята да замени своите изтребители F-16C/D с бойния самолет от пето поколение F-35, но на първо време ще купи малък брой, с който да извърши задълбочени изпитания. Това е съобщил военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

Меню