Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас

350 прочитания

Четири испански изтребителя Eurofighter Typhoon пристигнаха днес, 11 февруари 2022 г., в авиобаза Граф Игнатиево. Te ще изпълняват съвместен „ер полисинг” с българските ВВС до края на март.

Четирите изтребителя се приземиха в авиобаза Граф Игнатиево около 14,30 часа. Съдейки от знаците по изтребителите, те принадлежат към 14-то крило, разположено в авиобаза Албасете, намиращи се в близост до едноименния град. Крилото има две ескадрили въоръжени с Eurofighter.

На кацането се видя, че два от самолетите носят целеуказващи контейнери Litening, които в операции по „ер полисинг” се използват за визуално опознаване от голяма дистанция. Интересно, че при приземяването, един от изтребителите (борден номер 14-49) се приземи с отворена щанга за дозареждане във въздуха и в двойка заедно с друг Eurofighter. Не е изключено да е имало проблем при прибирането на щангата след дозареждане във въздуха.

Час и половина след кацането, четирите изтребителя излетяха отново за да облетят гражданските летища в България, които могат да използват за запасни при аварийна ситуация или до където могат да ескортират търпящ бедствие самолет. Тази задача приключи с въздушен бой над Стара планина и няколко простартирания в Граф Игнатиево на залез.

От решението на Министерски съвет се чете, че мисията по съвместен „ер полисинг” ще се изпълнява до 31 март 2022 г.  В нейните рамки българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Испанската страна поема собствените си разходи. На испанските изтребители не е разрешено да използват оръжие над българска територия, включително и за предупредителна стрелба.

Предстои сертифициране на испанските Eurofighter и застъпването на дежурство.

Пребазирането на изтребителите бе предшествано от сериозен въздушен мост от самолети A400M (дори днес, малко след изтребителите, в Граф Игнатиево кацна един от тези витлови гиганти), C-295M и A310. Те доставиха логистика и личен състав.

Концепцията за т.нар. „усилен ер полисинг” (enhanced Air Policing), в рамките на която се пребазират испанските самолети, бе въведена в НАТО след анексирането на Крим през 2014 г. В нейните рамки в Балтийските страни, Полша, Румъния и България се изпращат допълнителни изтребители.

Испания е купила общо 73 броя Eurofighter Typhoon, които там са известни като C/CE.16 Tifón (което се превежда, като тайфун).

Снимки: Георги Петков, Чавдар Гърчев и ВВС на България

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът Петков: F-16 ще се забавят две години
Следваща публикация
ГЕРБ обвини служебните правителства за всички проблеми около F-16
350 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 изтребители F-16V и модернизация на 20 от сега наличните F-16C/D до същия стандарт. Това става ясно от съобщение до Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Меню