Борисов настоя веднага да се купят още осем F-16

382 прочитания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя още през тази година да се отделят парите за покупката на още осем F-16, като се самопохвали с покупката на първите осем и благодари на американското посолство, че опровергало президента Радев. Това стана днес, 12 февруари 2022 г., докато бившия премиер се бе отдал на 40-минутен монолог пред актива на партията в Сливен.

„Настоявам в бюджета, депутатите да вкарат парите и за втората част на ескадрилата, за да може да окомплектоваме една цяла ескадрила, така както ние бяхме заложили в плана”, каза Борисов.

В държавния бюджет, който вече мина на първо четене в Народното събрание, няма заложени пари за покупка на още осем F-16.

Борисов заяви, че е убеден, че неговото правителство и тогавашния парламент са избрали най-добрия самолет, който бил нов F-16 Block 70.

“Ние да сме първи, за да имаме предимство пред Хърватия за най-добрия самолет, платихме 100% от половината ескадрила. За да може, сегашното правителство да не оправдава, че видите ли, няма пари. Платихме дълга на КТБ, платихме дълга на руските реактори, платихме и неизплатените пари на американските централи. 6,7 млрд. влязохме в дългове. И за една година се справихме”, продължи със себеизтъкването Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че пандемията от COVID-19 е направила много поразии по света и имало чисто обективни фактори, които забавили самолетите.

„Вие знаете, сега дори кола да си поръчаш се чака с месеци, камо ли самолети”, заключи бившия премиер.

Борисов на няколко пъти благодари на посолството на САЩ. По-рано днес, от там излязоха със съобщение в социалната мрежа Facebook, с което признават за закъснението и обвиняват пандемията за него. Това бе в отговор на признанието на премиера Кирил Петков, че доставката на изтребителите ще се забави поне с две години.

„Радев, той вече не знае какво да каже, толкова е отчаян. Убеден съм. Все пак, когато бяхме приятели, когато служихме заедно, може да не сме се харесвали, но си обичаме държавата. Не може да му е приятно, това което се случва. Понеже няма какво да каже, казва, обвини мен лично и правителството, относно самолетите F-16 Block 70”, каза още Борисов.

Припомняме, че четвъртък (10 февруари) президентът Радев подкани журналистите да попитат Борисов при какви условия са били договорени осемте F-16. Президентът още през юли 2019 г. повдигна въпроса за клаузите при които се купуват изтребителите, най-вече за липсата на ясни гаранции за добросъвестно изпълнение и възможността САЩ едностранно да променя условията по договора. По тази конкретика, разбира се, Борисов нямаше коментар.

Свързани теми

Предишна публикация
КСНС и военната авиация
Следваща публикация
Премиерът Петков: F-16 ще се забавят две години
382 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

F-35 приключи с изпитателните си полети

На 11 април 2018 г. изпитателен F-35C е изпълнил последния тестов полет в рамките на изпитателната програма на типа (System Development and Demonstration – SDD). С това се приключва процес, който отне над 11 години.

Меню