Премиерът Петков: F-16 ще се забавят две години

751 прочитания

Премиерът Кирил Петков назова, че забавянето при доставките на българските F-16 ще бъде „поне две години”. Това направи той днес, 12 февруари 2022 г., в предаването „Събуди се” по Нова.

„Истината е, че по линията за доставки, и заради ковид, има забавяния. Най-вероятно поне с две години. Но има забавяне и това е факт.”, каза Петков в отговор на въпроса с колко ще се забави доставката на българските F-16.

Фактът, че доставката на българските изтребители F-16 Block 70 ще се забави е ясен от няколко седмици. Първи военният министър Стефан Янев заяви пред Комисията по отбрана, че забавянето ще е от порядъка на „няколко месеца”. През седмицата президентът Радев каза, че забавянето „не е малко”, но препрати въпроса за точните измерения към министър Янев, който пък каза, че ще се водят преговори със САЩ.

Президентът Радев акцентира през седмицата, че има риск за загуба на въздушен суверенитет заради бавната доставка на F-16.

„Дали ще загубим суверенитета, дали има други сценарии, това е тема, която се обследва от военния министър. Аз лично вярвам, че България няма да си загуби суверенитета. Има различни сценарии, с които да митигираме този риск”, каза в ефира на Нова премиерът.

Последният официален график за доставки, който бе даден публично през миналата есен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов казваше, че доставките на българските F-16 ще стане факт между ноември 2023 и август 2024 г. Ако думите на премиера са коректни, то доставките на изтребителите ще стане факт между края на 2025 и средата на 2026 г. Предвид поне двете години, които са нужни за достигане на оперативни способности, то България ще може да ползва пълноценни новите си изтребители едва към края на десетилетието.

Почти веднага от посолството на САЩ у нас излязоха с позиция по въпроса. Те не отрекоха сроковете дадени от премиера Петков.

„Програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID -19. Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма. Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България”, се казва в позицията на посолството.”


Припомняме, че в инвестиционния проект за покупка на нов изтребител, който 44-тото Народно събрание прие през май 2018 г. бе заложено доставките да стартират две години след подписването на сделката. Когато бе взето политическото решение за покупка на F-16, тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че ще направи всичко възможно доставките да станат факт на третата година от подписване на споразумението. Когато през юли 2019 г. бе подписан договора за осем F-16C/D Block 70 за сумата от 2,1 млрд. лева, стана ясно, че срокът на доставка е четири години. Този срок също тихомълком и по неясни причини бе разтеглен, защото през миналата есен адмирал Ефтимов каза, че първият български F-16 се чака през ноември 2023 г., а не през юли същата година.

От ГЕРБ вече хвърлиха цялата вина за случващото се около програмата за придобиване на F-16 на служебните кабините и дори се опитаха да лансират тезата, че забавянето не е само заради пандемията от COVID-19, но и заради „недоверието”, което САЩ имат към новото правителства. Припомняме, че президентът Радев през юли 2019 г. повдигна редица въпроси около сделката със САЩ, включително и че няма ясна система за компенсации при неспазване на договора.

Струва си да си спомним, че шведската оферта за Gripen C/D включваше доставка, която стартираше 21 месеца след подписване на сделката и приключваше 30 месеца след подписването.

Свързани теми

Предишна публикация
Борисов настоя веднага да се купят още осем F-16
Следваща публикация
Четири испански Eurofighter пристигнаха за съвместен „ер полисинг” у нас
751 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Меню