Джаред Айзъкмен планира нови космически мисии

63 прочитания

Милиардерът Джаред Айзъкмен, който финансира и командва мисията Inspiration4, обяви плановете си за нова серия от космически полети, включително и първия пилотируем полет със Starship. Това направи той днес, 14 февруари 2022 г.

Айзъкмен обяви, че стартира програмата Polaris, която цели трупане на опит в пилотируемите космически колети, като той ще си сътрудничи плътно със SpaceX. Същността на програмата ще са серия от полети с космическия кораб Crew Dragon, които трябва да дадат достатъчно информация за това как се държи човешкия организъм в космоса. А това ще се използва за бъдещата колонизация на Марс.

Първата мисия ще е наречена Polaris Dawn. Стартът се планира за последната четвърт на 2022 г. и те щя продължи пет дни. Орбитата, на която ще бъде изведен космическия кораб Crew Dragon трябва да стане най-високата в историята на космическите полети. Този рекорд в момента се държи от мисията Gemini 11, която през септември 1966 г. лети по орбита с апогей от около 1375 km.

В рамките на мисията се планира и излизане в открития космос. Това ще е нещо ново за космическите кораби Crew Dragon, които нямат въздушен шлюз. Така целият четиричленен екипаж ще трябва да облече скафандри и да разхерметизира кораба си.

Айзъкмен отново се е назначил за командир на мисията, но останалите трима от екипажа, повече или по-малко, са професионалисти. За пилот е избран Скот Потийт, бивш пилот от ВВС на САЩ, а като специалисти по мисията ще летят двама други служители на SpaceX – Сара Джилис и Ана Менон.

Айзъкмен е дал малко детайли относно Polaris Dawn и следващите мисии в рамките на програмата Polaris. Той е дал да се разбере, че финансирането идва от него и от SpaceX. След мисията Polaris Dawn може да последва нов полет с Crew Dragon, след което трябва да бъде проведен първия орбитален полет със Starship.

Starship все още не е изпълнил първия си орбитален полет. Той ще стане факт най-рано през април. Самият Айзъкмен е разяснил, че първият пилотируем полет със Starship ще стане факт след множество тестови изстрелвания, както и реални мисии за извеждане на орбита на сателити от серията Starlink. Той е изразил интерес да командва и първия полет на Starship.

Спорно е до колко Polaris Dawn ще даде много нова научна информация, на фона на хилядите дни, които астронавти и космонавти са прекарали на борда на МКС. Айзъкмен бе критикуван, че използва прикритието на благотворителността при Inspiration4 за да не бие на очи със самоцелен космически полет.

Свързани теми

Предишна публикация
Почти всички спътници Starlink изведени при последното изстрелване ще бъдат загубени
Следваща публикация
Virgin Galactic отново поднови продажбата на билети
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Меню