Джаред Айзъкмен планира нови космически мисии

70 прочитания

Милиардерът Джаред Айзъкмен, който финансира и командва мисията Inspiration4, обяви плановете си за нова серия от космически полети, включително и първия пилотируем полет със Starship. Това направи той днес, 14 февруари 2022 г.

Айзъкмен обяви, че стартира програмата Polaris, която цели трупане на опит в пилотируемите космически колети, като той ще си сътрудничи плътно със SpaceX. Същността на програмата ще са серия от полети с космическия кораб Crew Dragon, които трябва да дадат достатъчно информация за това как се държи човешкия организъм в космоса. А това ще се използва за бъдещата колонизация на Марс.

Първата мисия ще е наречена Polaris Dawn. Стартът се планира за последната четвърт на 2022 г. и те щя продължи пет дни. Орбитата, на която ще бъде изведен космическия кораб Crew Dragon трябва да стане най-високата в историята на космическите полети. Този рекорд в момента се държи от мисията Gemini 11, която през септември 1966 г. лети по орбита с апогей от около 1375 km.

В рамките на мисията се планира и излизане в открития космос. Това ще е нещо ново за космическите кораби Crew Dragon, които нямат въздушен шлюз. Така целият четиричленен екипаж ще трябва да облече скафандри и да разхерметизира кораба си.

Айзъкмен отново се е назначил за командир на мисията, но останалите трима от екипажа, повече или по-малко, са професионалисти. За пилот е избран Скот Потийт, бивш пилот от ВВС на САЩ, а като специалисти по мисията ще летят двама други служители на SpaceX – Сара Джилис и Ана Менон.

Айзъкмен е дал малко детайли относно Polaris Dawn и следващите мисии в рамките на програмата Polaris. Той е дал да се разбере, че финансирането идва от него и от SpaceX. След мисията Polaris Dawn може да последва нов полет с Crew Dragon, след което трябва да бъде проведен първия орбитален полет със Starship.

Starship все още не е изпълнил първия си орбитален полет. Той ще стане факт най-рано през април. Самият Айзъкмен е разяснил, че първият пилотируем полет със Starship ще стане факт след множество тестови изстрелвания, както и реални мисии за извеждане на орбита на сателити от серията Starlink. Той е изразил интерес да командва и първия полет на Starship.

Спорно е до колко Polaris Dawn ще даде много нова научна информация, на фона на хилядите дни, които астронавти и космонавти са прекарали на борда на МКС. Айзъкмен бе критикуван, че използва прикритието на благотворителността при Inspiration4 за да не бие на очи със самоцелен космически полет.

Свързани теми

Предишна публикация
Virgin Galactic отново поднови продажбата на билети
Следваща публикация
Почти всички спътници Starlink изведени при последното изстрелване ще бъдат загубени
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

На орбита успешно бе изведен Союз МС-11

Космическият кораб Союз МС-11 успешно бе изведен на орбита днес, 3 декември 2018 г. Това е първият старт за пилотируемия апарат след инцидента със Союз МС-10 от октомври тази година.

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Меню