Virgin Galactic отново поднови продажбата на билети

58 прочитания

Компанията за космически туризъм Virgin Galactic отново поднови продажбата на билети за полет до пределите на космоса на борда на ракетоплана SpaceShipTwo. Цената на билета е $450 000.

Всеки желаещ да лети с компанията, трябва да депозира $150 000. Останалите $300 000 трябва да се платят непосредствено преди полета. $25 000 са невъзвращаема част от депозита.

Борсата реагира повече от добре на новината, като акциите на Virgin Galactic, които се търгуват на Нюйоркската фондова борса скочиха с 28%.

Virgin Galactic започна да продава билети за полети до космоса през 2013 г. След като продаде около 600 места на цена между $200 000 и $250 000, продажбите бяха спрени. През миналия август отново за кратко бе стартирана продажбата, като до ноември бяха продадени още 100 места, при цена от $450 000 на седалка.

Предвид продадените около 700 билета и факта, че ракетоплана SpaceShipTwo вози едва шестима пасажери, повечето бъдещи космически туристи ще трябва да почака доста, докато дойде реда им за полет до космоса.

През миналия юли основателят на компанията сър Ричард Брансън полетя на борда на SpaceShipTwo, но очакваният първи търговски полет, известен, като Unity 23, така и не се състоя. В неговите рамки до космоса трябваше да достигнат трима офицери от италианските ВВС, които трябваше да извършат няколко бързи експерименти в безтегловност. Вместо това, от Virgin Galactic обявиха, че спират всички бъдещи полети, тъй като имат нужда от по-обстоен технически преглед на технологиите, които използват. Очаква се търговските полети да се възстановят в края на 2022 г.

Типичният туристически полет на ракетоплан от типа SpaceShipTwo ще включва излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса на височина от около 85 km над морското ниво, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.

Междувременно, компанията обяви, че сменя логото си. То вече няма да се гради около ириса на сър Ричард, а представлява силует на ракетоплана SpaceShipTwo. Макар Ричард Брансън да е основател на компанията, той вече не притежава контролния пакет акции. Virgin Galactic се търгува на борсата от 2019 г. насам.

Свързани теми

Предишна публикация
България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA
Следваща публикация
Джаред Айзъкмен планира нови космически мисии
58 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Союз МС-08 се приземи успешно

Космическият кораб Союз МС-08 успешно се приземи в Казахстан с тричленен екипаж на борда си. Това стана днес, 4 октомври 2018 г.

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Изстреляха отново X-37B

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Меню