Пакистан се оказа първият експортен клиент на J-10

263 прочитания

Пакистан бе осветен, като първият експортен клиент на китайския многоцелев изтребител J-10C. Това стана, след като на 15 февруари 2022 г. в интернет се появиха снимки на два изтребителя от този тип с пакистански опознавателни знаци.

Кадрите, които тръгнаха от китайските социални медии и които след това се разпространиха по света, показват два J-10C с пакистански опознавателни знаци, светлосив камуфлаж използван на други типове експлоатирани в Пакистан и бордни номера 22-102 и 22-106. От снимките може да се съди, че машините се задвижват от китайския реактивен двигател WS-10B, които снабдяват последния производствен стандарт на китайския многоцелев изтребител. Все пак е възможно пакистанския изтребител да не отговаря точно на J-10C, предвид липсата на някои антени по фюзелажа.

Кадрите са правени вероятно са правени на заводското летище на производителя CAIG разположено до китайския град Чънду. Самолетите вероятно преминават през заводски изпитания преди предаването им на Пакистан.

Слуховете, че Пакистан е клиент на J-10 витаят от почти 20 години. Няма надеждна информация, обаче за количеството и стойността на поръчаните изтребители. В края на декември 2021 г. пакистанският министър на вътрешните работи Рашид Ахмед е заявил, че страната му вече е поръчала нови китайски изтребители, които ще бъдат показани официално на националния празник на Пакистан – 23 март. Janes дават оценка, че покупката е в рамките на две ескадрили.

Пакистан не е чужд на покупките на китайски бойни самолети, като в момента двете страни официално се кооперират по лекия изтребител JF-17/FC-1. Той е създаден в Китай по пакистанска поръчка, но се сглобява в Пакистан с известна и нарастваща локализация на производството.

J-10 е китайски еднодвигателен многоцелев изтребител, който е в серийно производство от 2004 г., като до момента са сглобени над 400 машини от четири основни версии. J-10C е последният модел, който има AESA радар, вградена инфрачервена система за откриване и прехват, подобрена система за самозащита, подобрения в кабината и разширен арсенал.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания ще купи още една ескадрила F-35B
Следваща публикация
Индонезия подписа за изтребители Rafale
263 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Меню