Шефът на ESA поиска Европа да разполага със собствен пилотиран космически кораб

205 прочитания

Въпросът за това, Европа да разполага със собствен пилотиран космически кораб, който да осигурява автономност при достигане на околоземна орбита, бе поставен от генералният директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер.

„Ще поставя друг фундаментален въпрос пред Европа. Защо ние трябва да сме изключени от групата на държавите, които са усвоили самостоятелно пилотируемите космически полети? Трябва ли Европа да поемаме риска да сме изпреварени от все повече държави, които усвояват следващата стратегическа и икономическо пространство – космосът?”, заявява Ашбахер по време на своя реч по време на Космическата среща на върха на ESA, която се провежда в Тулуза, Франция.

Малко преди неговата реч френският президент Емануел Макрон заяви, че е от изключителна важност Европа да обърне внимание на пилотируемите космически полети. В отговор на това Ашбахер каза, че ще бъде създаден експертен съвет, който да изследва възможностите ESA да изпълнява космически полети с астронавти самостоятелно. Той каза, че групата трябва да даде независим и безпристрастен поглед по въпроса, като решението може да се вземе още на срещата на министрите на страните от ESA, която ще се проведе през ноември тази година.

В предишните дни Асоциацията на космическите изследователи, неправителствена организация, която обединява европейските астронавти, призова да се създадат собствени европейски възможности за извеждане на астронавти на орбита.

На теория, ESA може да използва ракетата носител Ariane 6, която се разработва в момента и чийто първи тестов пуск се планира за края на тази година. При създаването на самия космически кораб също не е задължително да се стартира от нулата. Космическият кораб Orion, който NASA разработва за полети до Луната, използва сервизен модул създаден от европейската компания Airbus Defence and Space.

Дмитрий Рогозин, шефът на руската космическа агенция „Роскосмос”, пък директно предложи ESA да купува космически кораби „Союз”, като припомни, че от европейския космодрум Куру се използват ракетите-носител Союз-2 за товарни полети.

Интересно е да отбележи, че през 80-те ESA действително се опитва да развие самостоятелни възможности за извеждане на хора на околоземна орбита. Става дума за совалката Hermes (макетът на водещата снимка), която трябва да бъде изстрелвана от Ariane 5. През 1992 г. обаче проектът е прекратен, основно по финансови причини.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия отказва изстрелването на нови спътници от мрежата OneWeb
Следваща публикация
България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA
205 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

Меню