Шефът на ESA поиска Европа да разполага със собствен пилотиран космически кораб

171 прочитания

Въпросът за това, Европа да разполага със собствен пилотиран космически кораб, който да осигурява автономност при достигане на околоземна орбита, бе поставен от генералният директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер.

„Ще поставя друг фундаментален въпрос пред Европа. Защо ние трябва да сме изключени от групата на държавите, които са усвоили самостоятелно пилотируемите космически полети? Трябва ли Европа да поемаме риска да сме изпреварени от все повече държави, които усвояват следващата стратегическа и икономическо пространство – космосът?”, заявява Ашбахер по време на своя реч по време на Космическата среща на върха на ESA, която се провежда в Тулуза, Франция.

Малко преди неговата реч френският президент Емануел Макрон заяви, че е от изключителна важност Европа да обърне внимание на пилотируемите космически полети. В отговор на това Ашбахер каза, че ще бъде създаден експертен съвет, който да изследва възможностите ESA да изпълнява космически полети с астронавти самостоятелно. Той каза, че групата трябва да даде независим и безпристрастен поглед по въпроса, като решението може да се вземе още на срещата на министрите на страните от ESA, която ще се проведе през ноември тази година.

В предишните дни Асоциацията на космическите изследователи, неправителствена организация, която обединява европейските астронавти, призова да се създадат собствени европейски възможности за извеждане на астронавти на орбита.

На теория, ESA може да използва ракетата носител Ariane 6, която се разработва в момента и чийто първи тестов пуск се планира за края на тази година. При създаването на самия космически кораб също не е задължително да се стартира от нулата. Космическият кораб Orion, който NASA разработва за полети до Луната, използва сервизен модул създаден от европейската компания Airbus Defence and Space.

Дмитрий Рогозин, шефът на руската космическа агенция „Роскосмос”, пък директно предложи ESA да купува космически кораби „Союз”, като припомни, че от европейския космодрум Куру се използват ракетите-носител Союз-2 за товарни полети.

Интересно е да отбележи, че през 80-те ESA действително се опитва да развие самостоятелни възможности за извеждане на хора на околоземна орбита. Става дума за совалката Hermes (макетът на водещата снимка), която трябва да бъде изстрелвана от Ariane 5. През 1992 г. обаче проектът е прекратен, основно по финансови причини.

Свързани теми

Предишна публикация
България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA
Следваща публикация
Русия отказва изстрелването на нови спътници от мрежата OneWeb
171 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

Союз МС-12 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-12 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана рано сутринта днес, 15 март 2019 г.

Успешен тест за New Shepard

Ракетата New Shepard, разработена от компанията Blue Origin, изпълни успешен суборбитален тест вчера, 29 април 2018 г.

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…
Меню