Стартира съвместният „ер полисинг” с испанските ВВС

217 прочитания

Испанските ВВС стартираха изпълнението на съвместния „ер полисинг” от авиобаза Граф Игнатиево. Това стана след като днес, 17 февруари 2022 г., им бе връчена сертификацията.

На церемонията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Атанасиос Сектос, командир на Обединения център за въздушни операции на НАТО (Combined Air Operations Centre) в Торехон, извънредния и пълномощен посланик на Испания в България – Алехандро Поланко Мата.

По решение на българското правителство от 24 януари 2022 г. четирите испански Eurofighter ще изпълняват съвместен „ер полисинг” от българската авиобаза Граф Игнатиево до 31 март. Испания поема своите разходи, в правителственото решение е посочено, че приоритетно ще се използват българските дежурни изтребители, а испанските няма право да използват оръжие над българска територия.

„Поддържането на способности за изпълнение на мисията „ер полисинг” и създаването на условия за усилване на охраната на въздушното ни пространство от съюзниците при необходимост, остават наша приоритетна задача“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той е обяснил, че усиления „ер полисинг”, който се изпълнява в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО в Европа, е в отговор на определени ситуации в определени райони изискващи демонстриране на решимост и ангажимент на НАТО към колективната отбрана.

„Пилотите от 14-о крило от испанските ВВС ще носят бойно дежурство заедно с българските изтребители, когато е необходимо. Всички мисии са напълно интегрирани в българската система за отбрана. Те са контролирани от Центъра за военновъздушен контрол на полетите в София, намират се под тактическото командване на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Испания и се ръководят от Обединеното военновъздушно командване на НАТО в Германия. Това е един добър пример за сътрудничеството и солидарността, който споделяме в Алианса“, заяви бригаден генерал Атанасиос Сектос.

Бригадният генерал е подчертал пълната всеотдайност на всички хора, участвали в процеса по сертифициране, и конкретно на българските власти и на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево.

След церемонията в отговор на журналистически въпроси началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов уточни, че българските ВВС носят дежурството, но имат затруднения по осигуряването на необходимия нальот на авиацията. „Не искам да се допуска отново трагичен инцидент като миналогодишния с подполковник Валентин Терзиев, затова правим всичко възможно да имаме опции – нашият ресурс да се използва за подготовка на пилотите и да се ползва възможността за съвместно носене на дежурство“, заяви адмирал Ефтимов.

Изпуснати реплики на адмирал Ефтимов за това, че е имало „въздушна активност на границата на нашата зона за отговорност“ в Черно море, обаче породи публикации в медиите, че е имало нарушение на българското въздушно пространство и въпроси защо по-рано днес са били задействани именно испанските изтребители Eurofighter в отговор на тази активност.

Това принуди МО да излиза със следното уточнение:

„Поясняваме Ви, че днес двойка изтребители Eurofighter на испанските ВВС бяха вдигнати за изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство поради активност в международното въздушно пространство над Черно море. Причината за решението на оперативното ръководство да бъдат активирани именно те е днешното събитие, на което те получават сертификация за изпълнение на мисията Air Policing съвместно с българските ВВС.

Подобни действия изпълняват ежеседмично българските МиГ-29 при приближаването на чуждестранни самолети до регламентиран периметър в близост до българското въздушно пространство. Категорично заявяваме, че няма основания за тревога, защото българските въздушни граници не са нарушавани по никакъв начин.”

Вчера от българските ВВС публикуваха кратко съобщение до медиите:

„От 29 март 2004 г., няколко дни преди приемането на Република България като пълноправен член на НАТО, българските ВВС започват изпълнението на мисията по охрана на въздушното пространство на Родината, като част от интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО.

Българските ВВС и до днес продължават без прекъсване успешно да изпълняват тази задача, самостоятелно и със своите съюзници, независимо от предизвикателствата на съвременната реалност.

Българските ВВС са гарант за въздушния суверенитет на страната, надежден и пълноценен елемент от системата за ПВО и ПРО на НАТО.

Така е било, така е и така ще бъде!“

Свързани теми

Предишна публикация
България поднови споразумението си за сътрудничество с ESA
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Решението за покупка на F-16 е подписвано с особено мнение
217 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция поиска от САЩ още F-16

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за…

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Детайли по сделката за Су-30 в Мианмар

Русия е договорила доставка на изтребители Су-30СМ в експортно изпълнение за Мианмар. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”. Сделката бе обявена в понеделник, но по нея липсваха детайли.

Шведското правителство: Отговаряме на изискванията и сме под бюджета от 1,5 млрд. лева

Шведското предложение отговаря на всички изисквания и е под бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това се казва в позиция на шведската държавна Агенция за отбранително имущество (FMV) публикувана днес, 22 декември 2018 г.

Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

В периода от 29 септември до 4 октомври 2019 г. българските Военновъздушни сили ще вземат участие в тренировка на сили и средства за ПВО за работа в условия на радиоелектронни смущения „Ramstein Guard BGR 2019”. Това съобщиха от ВВС.

Меню