Министър Янев за забавянето на F-16: Ще водим разговори и ще опитаме да изясним картината

209 прочитания

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви днес, 18 февруари 2022 г., че предстои да се водят разговори с представители на американското правителство в опит да се разбере, дали и какви компенсации може да поискаме за забавянето на осемте F-16.

„Ние сме вече в разговори с правителството на САЩ и очаквам в следващите седмици – края на февруари или началото на март, да имаме посещение от съответните специалисти от Департамента по отбрана, като следващата седмица ще бъдат направени подготвителни видео-конферентни разговори. В тези разговори ще изясним параметрите на забавянето и ще разберем какви компенсации евентуално може да получи България”, каза Янев от трибуната на Народното събрание по време на петъчния парламентарен контрол.

Министърът каза, че в момента той не знае всичките възможни ходове пред България, както и че не е ясна цялостната картина около забавените доставки. Едва след като те се изяснят, ще може да се види какво може да предприеме България, като например да иска компенсации или да търси прекратяване на договора в неговата цялост или по отделни негови точки. Янев подчерта, че става въпрос за сложна материя, но каза и че САЩ трябва да ни консултират около случващото се.

 „Договорът е от типа „правителство – правителство”, в случая между България и САЩ, като общовалидната практика в тези случаи е правителствата да подхождат с доверие едно към друго и в случая гарант за изпълнение от страна на американските компании е САЩ”, обясни военният министър.

Той каза, че принципно, компаниите-производителки дължат неустойки на американското правителство.

 „Разбирам, че въпросът е чувствителен и в момента, в който станат ясни всички параметри по възможното забавяне, възможните компенсации и възможните действия на двете правителства, ще може да говорим повече”, каза в заключение Янев и обеща да информира редовно Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Престрелки около „самолетите на хартия” между Василев и Борисов
Следваща публикация
Генерал Русев: Бяхме предупредени, че F-16 е скъп, но политиците го избраха – сега нека ни осигурят средства за него
209 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Меню