Министър Янев за забавянето на F-16: Ще водим разговори и ще опитаме да изясним картината

220 прочитания

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви днес, 18 февруари 2022 г., че предстои да се водят разговори с представители на американското правителство в опит да се разбере, дали и какви компенсации може да поискаме за забавянето на осемте F-16.

„Ние сме вече в разговори с правителството на САЩ и очаквам в следващите седмици – края на февруари или началото на март, да имаме посещение от съответните специалисти от Департамента по отбрана, като следващата седмица ще бъдат направени подготвителни видео-конферентни разговори. В тези разговори ще изясним параметрите на забавянето и ще разберем какви компенсации евентуално може да получи България”, каза Янев от трибуната на Народното събрание по време на петъчния парламентарен контрол.

Министърът каза, че в момента той не знае всичките възможни ходове пред България, както и че не е ясна цялостната картина около забавените доставки. Едва след като те се изяснят, ще може да се види какво може да предприеме България, като например да иска компенсации или да търси прекратяване на договора в неговата цялост или по отделни негови точки. Янев подчерта, че става въпрос за сложна материя, но каза и че САЩ трябва да ни консултират около случващото се.

 „Договорът е от типа „правителство – правителство”, в случая между България и САЩ, като общовалидната практика в тези случаи е правителствата да подхождат с доверие едно към друго и в случая гарант за изпълнение от страна на американските компании е САЩ”, обясни военният министър.

Той каза, че принципно, компаниите-производителки дължат неустойки на американското правителство.

 „Разбирам, че въпросът е чувствителен и в момента, в който станат ясни всички параметри по възможното забавяне, възможните компенсации и възможните действия на двете правителства, ще може да говорим повече”, каза в заключение Янев и обеща да информира редовно Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Русев: Бяхме предупредени, че F-16 е скъп, но политиците го избраха – сега нека ни осигурят средства за него
Следваща публикация
Престрелки около „самолетите на хартия” между Василев и Борисов
220 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

F-35 се разби във Флорида

Изтребител F-35A се разби вчера, 19 май 2020 г., при учебен полет във Флорида. Пилотът…
Меню