Министър Янев за забавянето на F-16: Ще водим разговори и ще опитаме да изясним картината

217 прочитания

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви днес, 18 февруари 2022 г., че предстои да се водят разговори с представители на американското правителство в опит да се разбере, дали и какви компенсации може да поискаме за забавянето на осемте F-16.

„Ние сме вече в разговори с правителството на САЩ и очаквам в следващите седмици – края на февруари или началото на март, да имаме посещение от съответните специалисти от Департамента по отбрана, като следващата седмица ще бъдат направени подготвителни видео-конферентни разговори. В тези разговори ще изясним параметрите на забавянето и ще разберем какви компенсации евентуално може да получи България”, каза Янев от трибуната на Народното събрание по време на петъчния парламентарен контрол.

Министърът каза, че в момента той не знае всичките възможни ходове пред България, както и че не е ясна цялостната картина около забавените доставки. Едва след като те се изяснят, ще може да се види какво може да предприеме България, като например да иска компенсации или да търси прекратяване на договора в неговата цялост или по отделни негови точки. Янев подчерта, че става въпрос за сложна материя, но каза и че САЩ трябва да ни консултират около случващото се.

 „Договорът е от типа „правителство – правителство”, в случая между България и САЩ, като общовалидната практика в тези случаи е правителствата да подхождат с доверие едно към друго и в случая гарант за изпълнение от страна на американските компании е САЩ”, обясни военният министър.

Той каза, че принципно, компаниите-производителки дължат неустойки на американското правителство.

 „Разбирам, че въпросът е чувствителен и в момента, в който станат ясни всички параметри по възможното забавяне, възможните компенсации и възможните действия на двете правителства, ще може да говорим повече”, каза в заключение Янев и обеща да информира редовно Народното събрание.

Свързани теми

Предишна публикация
Престрелки около „самолетите на хартия” между Василев и Борисов
Следваща публикация
Генерал Русев: Бяхме предупредени, че F-16 е скъп, но политиците го избраха – сега нека ни осигурят средства за него
217 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

КСНС и военната авиация

Провелият се днес, 15 февруари 2022 г., Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента…
Меню