Престрелки около „самолетите на хартия” между Василев и Борисов

336 прочитания

Престрелки относно военния бюджет и евентуалната покупка на „самолети на хартия” се разрази днес, 18 февруари 2022 г., между вицепремиера Асен Василев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На ранна пресконференция Борисов поиска рязко покачване на военните разходи, защото светът бил в предвоенна обстановка. Той каза, че ако е трябвало, ще се затягат коланите, включително и за социалните разходи, но трябва да се влага в отбрана спешно и то много.

„Всички части на НАТО са в бойна готовност. В нашето въздушно пространство летят натовски самолети. В нашето Черно море плуват кораби. Военни! Формират се батальони, предислоцират се войски и всичко това е в нашия регион. Но народът е казал, който не храни своя армия, ще храни чужда. Ние предлагаме, и управляващите могат да разчитат на нашите 59 депутата да подкрепиме, в бюджета на второ четене, тези точки (от заседанието на КСНС – бел. ред.) незабавно, форсмажорно България да повиши своята боеготовност. Така, че и фрегати, и подводници, трите рода войски, парите за втората част от ескадрилата, да ги видим в бюджета. Парите за бронираните машини да ги видим в бюджета. В противен случай ще излезе, че КСНС е да се отбие номера”, твърди бившият премиер.

Борисов каза, че е платил всичко около F-16 и летището Граф Игнатиево на 100% за да не кажел някой, че нямало пари. Бившият премиер благодари още веднъж на посолството на САЩ, че излезли със съобщение да кажат, че имало фросмажор около пандемията от COVID-19, което забавяло доставката.

„По време на нашето управление, над 5 млрд. са инвестирани в отбраната! И за заплати, и за учения… Ако видим сега подобна цифра в бюджета, ние ще я подкрепим. Иначе са голи приказки и оправдания”, обобщи Борисов.

По-късно през деня вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев репликира бившия премиер.

„Ако има проекти на Министерство на отбраната, които не сме видели, защото те не са ни били предоставени в бюджетната процедура, разбира се, че те трябва да се разгледат, но за да купим самолети на хартия, няма да даваме пари!”, заяви Василев.

Той уточни, че в момента се изпълнява плана за достигане на 2% от БВП за отбрана през 2024 г., като дори в бюджета за 2022 г. плана леко се преизпълнява. Той обаче обяви, че е категорично против да се дават торби с пари в отбраната без да има конкретни, обмислени и защитени проекти.

Не става ясно дали под „самолети на хартия” Василев има предвид покупката на F-16 от кабинета „Борисов 3”. Сделката бе критикувана много за това, че се купува вариант на самолета, който още не е полетят и който трябва да се сглобява в завод, който още не е заработил. Наскоро стана ясно, че забавянето при доставката на българските F-16 може да достигне до две години, като от Lockheed Martin дадоха да се разбере, че имат проблеми с подизпълнителите и доставчиците, включително и заради пандемията.

В последните дни, Борисов на няколко пъти поиска правителството спешно да договори покупката на още осем F-16.

Струва си да се отбележи, че Борисов не е коректен в много от твърденията си. В бюджета за 2022 г. има заложени пари (100 млн. лева) за стартиране на проекта за покупка на нови бойни машини за Сухопътни войски. Има пари и за инфраструктурата в Граф Игнатиево (180 млн. лева), която Борисов твърди, че е платил изцяло. Трудно е да се разбере какви 5 млрд. лева са инвестирани в отбрана – ако броим военните бюджети през годините парите са повече, ако гледаме само капиталовите разходи са по-малко.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Янев за забавянето на F-16: Ще водим разговори и ще опитаме да изясним картината
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Решението за покупка на F-16 е подписвано с особено мнение
336 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев ще лети на Rafale

Президентът Румен Радев ще направи полет на многоцелев изтребител Dassault Rafale в рамките на скорошното си държавно посещение във Франция. Това научи АЕРО от собствени източници.

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…
Меню