Престрелки около „самолетите на хартия” между Василев и Борисов

338 прочитания

Престрелки относно военния бюджет и евентуалната покупка на „самолети на хартия” се разрази днес, 18 февруари 2022 г., между вицепремиера Асен Василев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На ранна пресконференция Борисов поиска рязко покачване на военните разходи, защото светът бил в предвоенна обстановка. Той каза, че ако е трябвало, ще се затягат коланите, включително и за социалните разходи, но трябва да се влага в отбрана спешно и то много.

„Всички части на НАТО са в бойна готовност. В нашето въздушно пространство летят натовски самолети. В нашето Черно море плуват кораби. Военни! Формират се батальони, предислоцират се войски и всичко това е в нашия регион. Но народът е казал, който не храни своя армия, ще храни чужда. Ние предлагаме, и управляващите могат да разчитат на нашите 59 депутата да подкрепиме, в бюджета на второ четене, тези точки (от заседанието на КСНС – бел. ред.) незабавно, форсмажорно България да повиши своята боеготовност. Така, че и фрегати, и подводници, трите рода войски, парите за втората част от ескадрилата, да ги видим в бюджета. Парите за бронираните машини да ги видим в бюджета. В противен случай ще излезе, че КСНС е да се отбие номера”, твърди бившият премиер.

Борисов каза, че е платил всичко около F-16 и летището Граф Игнатиево на 100% за да не кажел някой, че нямало пари. Бившият премиер благодари още веднъж на посолството на САЩ, че излезли със съобщение да кажат, че имало фросмажор около пандемията от COVID-19, което забавяло доставката.

„По време на нашето управление, над 5 млрд. са инвестирани в отбраната! И за заплати, и за учения… Ако видим сега подобна цифра в бюджета, ние ще я подкрепим. Иначе са голи приказки и оправдания”, обобщи Борисов.

По-късно през деня вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев репликира бившия премиер.

„Ако има проекти на Министерство на отбраната, които не сме видели, защото те не са ни били предоставени в бюджетната процедура, разбира се, че те трябва да се разгледат, но за да купим самолети на хартия, няма да даваме пари!”, заяви Василев.

Той уточни, че в момента се изпълнява плана за достигане на 2% от БВП за отбрана през 2024 г., като дори в бюджета за 2022 г. плана леко се преизпълнява. Той обаче обяви, че е категорично против да се дават торби с пари в отбраната без да има конкретни, обмислени и защитени проекти.

Не става ясно дали под „самолети на хартия” Василев има предвид покупката на F-16 от кабинета „Борисов 3”. Сделката бе критикувана много за това, че се купува вариант на самолета, който още не е полетят и който трябва да се сглобява в завод, който още не е заработил. Наскоро стана ясно, че забавянето при доставката на българските F-16 може да достигне до две години, като от Lockheed Martin дадоха да се разбере, че имат проблеми с подизпълнителите и доставчиците, включително и заради пандемията.

В последните дни, Борисов на няколко пъти поиска правителството спешно да договори покупката на още осем F-16.

Струва си да се отбележи, че Борисов не е коректен в много от твърденията си. В бюджета за 2022 г. има заложени пари (100 млн. лева) за стартиране на проекта за покупка на нови бойни машини за Сухопътни войски. Има пари и за инфраструктурата в Граф Игнатиево (180 млн. лева), която Борисов твърди, че е платил изцяло. Трудно е да се разбере какви 5 млрд. лева са инвестирани в отбрана – ако броим военните бюджети през годините парите са повече, ако гледаме само капиталовите разходи са по-малко.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Янев за забавянето на F-16: Ще водим разговори и ще опитаме да изясним картината
Следваща публикация
Димитър Стоянов: Решението за покупка на F-16 е подписвано с особено мнение
338 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Парламентът гласува разрешение за преговори за покупка на F-16 (на живо)

Народното събрание започва ще гласува днес, 16 януари 2019 г. правителственото предложение за стартиране на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70 и фактическото анулиране на Инвестиционния проект, който бе гласувано през юни 2018 г. от Парламента. Отразяваме дебатите на живо.

УКРИНМАШ обжалва решението на КЗК пред ВАС

Украинската държавна компания УКРИНМАШ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отказ за налагане на временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Обжалването е пред Висшия административен съд (ВАС).

Министър Каракачанов: До края на януари ще е готов проектът за новия изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на януари очаква да е готов проектът за инвестиционен разход за новия изтребител за ВВС. Това каза той днес, 22 декември 2017 г., пред репортери.

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Меню