Генерал Русев: Бяхме предупредени, че F-16 е скъп, но политиците го избраха – сега нека ни осигурят средства за него

2K прочитания

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев влезе в детайли около начина, по който бе взето политическото решение за F-16 през 2018 г., като сподели, че САЩ са ни предупредили, че самолетът е скъп. Сега той очаква всички необходими средства за поддръжката ми. Това каза той днес, 20 февруари 2022 г., в интервю за предаването „120 минути” по bTV.

„Участвах във всички етапи по придобиване на новия изтребител. В един момент се каза, сега ще искаме подобрения на офертите от страните, които ще участват в конкурса, който после се оказа, че не бил конкурс. Та всички седим в една зала в МО. Идват шведите и казват, за тези пари ще ви дадем не осем, а 10 самолета. Дойдоха и италианците, не помня точно подобрението им. И накрая влиза американският представител и казва, нашата оферта е същата, нямаме подобрения и цената я знаете. И след това добави – ако нямате достатъчно пари и работеща икономика, не купувайте този самолет. Това е скъп самолет. В същото време, един заместник-министър на отбраната почервеня, позеленя и след това едва изчака да излезе представителят на американското правителство, скочи и започна да обяснява – този не знае нищо, той не е запознат. Тогава ми светна”, сподели днес генерал Русев в откровено интервю с водещия Светослав Иванов.

Заместник-министъра на отбраната, за който Русев говори със сигурност е Атанас Запрянов, който бе основен мотор около избирането на F-16. За неговата роля вече писа Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството. Припомняме, че през декември 2018 г. Швеция обяви, че е готова да ни продаде 10 броя Gripen C/D в рамките на бюджета ни, но не стана ясно дали това предложение е било гледано сериозно.

Командирът на Граф Игнатиево каза, че се радва, че изборът на самолета е бил политически, а не се е стигнало до миене на ръце с експерти и оплаквания, че те са подвели политиците.

„Експертите в експертната група, а там имаше не само експерти от МО и ВВС, имаше експерти от икономиката, от министерство на финансите, ние бяхме единодушни, с изключение на един полковник, който заигра политическото хоро от начало. Ние искахме да изберем най-добрата оферта за България. Ние гледахме цялостните оферти, а не отделните самолети. Докато не се разбра, че това, което правим е безсмислено. Но това е в миналото, да гледаме напред”, обобщи Русев.

Той посочи, че трябва да се купи необходимото въоръжение „въздух – въздух”, защото поръчаното в момента стигало само за „дегустация”.

 „След като сме предупредени, че самолетът е скъп и политиците го избраха, сега чакаме всички средства, които са нужни за да се лети пълноценно и нашите пилоти да се готвят”, заяви още генерал Русев.

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево коментира и закъснението в доставката на новите F-16 Block 70. Той каза, че това ще доведе до промяна в различни графици, като например доставката на резервни части и обучението на инженерно-техническия и пилотския състав.

„Пандемия е, ситуацията в света не е нормална. Но тези хора, които сега се опитват да изместват фокуса от това забавяне с F-16, преди една година вдигаха шум до небето, че от Русия се забавят резервните части за МиГ-29. А причината беше същата – пандемия. За което има и официални документи”, подчерта Русев.

Той даде пример с Румъния, където са минали четири години между пристигането на първите F-16 и стартиране носенето на бойно дежурство в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО, поради нужда от усвояване на самолета. Генералът отбеляза, че у нас процесът може и да е по-бърз, например две години и половина – три, но все пак трябва да се взима предвид. Особено предвид факта, че нашите пилоти се готвят в САЩ на по-стари F-16 и едва в България ще започнат да усвояват новия модел Block 70.

 „Ако бяхме взели европейски самолет, независимо кой от двата, щеше да стане по-бързо”, каза Русев в отговор на въпроса, дали ако бяхме избрали друг самолет доставките и усвояването щеше да е по-бързо.

Генерал Русев обърна внимание на критиките, които идват от различни политически лица и гравитиращи около тях експерти за продължаващата експлоатация на МиГ-29 у нас.

„Някакви експерти на повикване се появиха из медиите и започнаха да обясняват, че МиГ-29 не може, никой не разчита на него, че пилотите ни нямат способности и тн. Това е абсолютно неистина. В НАТО има NATO Defence Planning Process, което е процес в който всички страни членки се събират, водят се консултации и всяка страна предлага и договаря своя принос към колективната отбрана. Българската страна е договорила МиГ-29, като национален принос към колективната отбрана на НАТО и това ще бъде така до 2030 г. МиГ-29 може да си изпълнява задачата и всичко друго са съчинения по картинки”, каза Русев.

Той обясни, че преди 2030 г. ще дойде момента, в който ще декларираме, че сме готови с усвояването на F-16 и че той може да поеме задачата по охраната на българското въздушно пространство и съответно пространството на НАТО.

 „Обръщайте се към МО за експерти. Освен всичко, те носят отговорност за думите си, а това е много важно. Не може с лека ръка да излиза някой и да говори по теми, които не разбира. Днес ви говорят за авиация, след това същите хора ще говорят за новата бойна машина на пехотата, за радари, за ситуацията в Украйна. Не може някой да обсъжда нашите качества и самолети, след като съюзниците от НАТО са признали нашите самолети и качества”, каза още генералът.

Запитан, колко често се стига до вдигане по реални цели при изпълнението на мисията „ер полисинг”, на което генералът отговори, че обикновено е по около 20 пъти на година, но обясни, че през 2015 – 2016 г. вдиганията са били повече.

„Ако на някой не му харесва, че българското небе се охранява от български пилоти и самолети – жалко за него”, каза в заключение бригаден генерал Николай Русев.

Цялото интервю може да изгледате тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Василев: Следващите поръчки за F-16, след доставка на сега поръчаните
Следваща публикация
Министър Янев за забавянето на F-16: Ще водим разговори и ще опитаме да изясним картината
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов поиска чисто нови изтребители и ремонт за наличните

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрично заяви, че желае да се купят само чисто нови изтребители и в същото време да се инвестира в пълен ремонт на наличните бойни самолети във ВВС. Това заяви той днес, 30 септември 2017 г., в интервю по Нова телевизия.

Сателитна снимка потвърди наличието на Су-57 в Сирия

Сателитна снимка на руската авиобаза Хмеймим в Сирия потвърди наличието там на поне два прототипа на изтребители от следващо поколение Су-57. Все още липсва официално потвърждение на новината от руска страна.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Меню