Генерал Русев: Бяхме предупредени, че F-16 е скъп, но политиците го избраха – сега нека ни осигурят средства за него

2K прочитания

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев влезе в детайли около начина, по който бе взето политическото решение за F-16 през 2018 г., като сподели, че САЩ са ни предупредили, че самолетът е скъп. Сега той очаква всички необходими средства за поддръжката ми. Това каза той днес, 20 февруари 2022 г., в интервю за предаването „120 минути” по bTV.

„Участвах във всички етапи по придобиване на новия изтребител. В един момент се каза, сега ще искаме подобрения на офертите от страните, които ще участват в конкурса, който после се оказа, че не бил конкурс. Та всички седим в една зала в МО. Идват шведите и казват, за тези пари ще ви дадем не осем, а 10 самолета. Дойдоха и италианците, не помня точно подобрението им. И накрая влиза американският представител и казва, нашата оферта е същата, нямаме подобрения и цената я знаете. И след това добави – ако нямате достатъчно пари и работеща икономика, не купувайте този самолет. Това е скъп самолет. В същото време, един заместник-министър на отбраната почервеня, позеленя и след това едва изчака да излезе представителят на американското правителство, скочи и започна да обяснява – този не знае нищо, той не е запознат. Тогава ми светна”, сподели днес генерал Русев в откровено интервю с водещия Светослав Иванов.

Заместник-министъра на отбраната, за който Русев говори със сигурност е Атанас Запрянов, който бе основен мотор около избирането на F-16. За неговата роля вече писа Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството. Припомняме, че през декември 2018 г. Швеция обяви, че е готова да ни продаде 10 броя Gripen C/D в рамките на бюджета ни, но не стана ясно дали това предложение е било гледано сериозно.

Командирът на Граф Игнатиево каза, че се радва, че изборът на самолета е бил политически, а не се е стигнало до миене на ръце с експерти и оплаквания, че те са подвели политиците.

„Експертите в експертната група, а там имаше не само експерти от МО и ВВС, имаше експерти от икономиката, от министерство на финансите, ние бяхме единодушни, с изключение на един полковник, който заигра политическото хоро от начало. Ние искахме да изберем най-добрата оферта за България. Ние гледахме цялостните оферти, а не отделните самолети. Докато не се разбра, че това, което правим е безсмислено. Но това е в миналото, да гледаме напред”, обобщи Русев.

Той посочи, че трябва да се купи необходимото въоръжение „въздух – въздух”, защото поръчаното в момента стигало само за „дегустация”.

 „След като сме предупредени, че самолетът е скъп и политиците го избраха, сега чакаме всички средства, които са нужни за да се лети пълноценно и нашите пилоти да се готвят”, заяви още генерал Русев.

Командирът на авиобаза Граф Игнатиево коментира и закъснението в доставката на новите F-16 Block 70. Той каза, че това ще доведе до промяна в различни графици, като например доставката на резервни части и обучението на инженерно-техническия и пилотския състав.

„Пандемия е, ситуацията в света не е нормална. Но тези хора, които сега се опитват да изместват фокуса от това забавяне с F-16, преди една година вдигаха шум до небето, че от Русия се забавят резервните части за МиГ-29. А причината беше същата – пандемия. За което има и официални документи”, подчерта Русев.

Той даде пример с Румъния, където са минали четири години между пристигането на първите F-16 и стартиране носенето на бойно дежурство в интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО, поради нужда от усвояване на самолета. Генералът отбеляза, че у нас процесът може и да е по-бърз, например две години и половина – три, но все пак трябва да се взима предвид. Особено предвид факта, че нашите пилоти се готвят в САЩ на по-стари F-16 и едва в България ще започнат да усвояват новия модел Block 70.

 „Ако бяхме взели европейски самолет, независимо кой от двата, щеше да стане по-бързо”, каза Русев в отговор на въпроса, дали ако бяхме избрали друг самолет доставките и усвояването щеше да е по-бързо.

Генерал Русев обърна внимание на критиките, които идват от различни политически лица и гравитиращи около тях експерти за продължаващата експлоатация на МиГ-29 у нас.

„Някакви експерти на повикване се появиха из медиите и започнаха да обясняват, че МиГ-29 не може, никой не разчита на него, че пилотите ни нямат способности и тн. Това е абсолютно неистина. В НАТО има NATO Defence Planning Process, което е процес в който всички страни членки се събират, водят се консултации и всяка страна предлага и договаря своя принос към колективната отбрана. Българската страна е договорила МиГ-29, като национален принос към колективната отбрана на НАТО и това ще бъде така до 2030 г. МиГ-29 може да си изпълнява задачата и всичко друго са съчинения по картинки”, каза Русев.

Той обясни, че преди 2030 г. ще дойде момента, в който ще декларираме, че сме готови с усвояването на F-16 и че той може да поеме задачата по охраната на българското въздушно пространство и съответно пространството на НАТО.

 „Обръщайте се към МО за експерти. Освен всичко, те носят отговорност за думите си, а това е много важно. Не може с лека ръка да излиза някой и да говори по теми, които не разбира. Днес ви говорят за авиация, след това същите хора ще говорят за новата бойна машина на пехотата, за радари, за ситуацията в Украйна. Не може някой да обсъжда нашите качества и самолети, след като съюзниците от НАТО са признали нашите самолети и качества”, каза още генералът.

Запитан, колко често се стига до вдигане по реални цели при изпълнението на мисията „ер полисинг”, на което генералът отговори, че обикновено е по около 20 пъти на година, но обясни, че през 2015 – 2016 г. вдиганията са били повече.

„Ако на някой не му харесва, че българското небе се охранява от български пилоти и самолети – жалко за него”, каза в заключение бригаден генерал Николай Русев.

Цялото интервю може да изгледате тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Василев: Следващите поръчки за F-16, след доставка на сега поръчаните
Следваща публикация
Министър Янев за забавянето на F-16: Ще водим разговори и ще опитаме да изясним картината
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ангола получи всички свои Су-30К

Ангола е получила всички 12 поръчани изтребители Су-30К. Това е заявил за ТАСС заместник-директорът на беларуския „558-ми авиоремонтен завод“, Барановичи Александър Воробей.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Марешки е против превъоръжаването

Лидерът на парламентарно представената партия „Воля” Веселин Марешки се обяви против програмите за превъоръжаване, включително и тази за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 8 май 2018 г., в сутрешния блок на bTV.

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Испания за сега няма да купува F-35

Испания за момента няма планове за покупка на изтребителя от следващо поколение F-35. Това е заявил в испанския парламент министъра на отбраната на страната Мария Долорес де Коспедал.

Меню