Министър Василев: Следващите поръчки за F-16, след доставка на сега поръчаните

545 прочитания

Вицепремиерът и министър на финансите заяви, че ако поръчваме още F-16, това ще стане след като започнем да получаваме доставките по първата поръчка. Освен това той критикува условията на настоящия договор. Това направи той днес, 21 февруари 2022 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Ще искаме първата доставка, преди да поръчаме още. Това първо. Второ, да кажем, че вие отидете и си купите апартамент „на зелено”. 100% от парите ли се дават? Или се дават 20, 30? И останалото плащате на етапи. Същото трябва да е с изтребителите. Разумно е да се даде аванс, когато става въпрос за толкова скъпа поръчка, за да е сигурен доставчика, че ние ще си изпълним задълженията, но не е разумно този аванс да е 100%”, обясни Василев.

Той многократно отбеляза, че в настоящия договор няма заложени неустойки, независимо от това какви забавяния се реализират и каза, че не може да става дума за предоговаряне на споразумението от 2019 г., защото то е платено 100% авансово.

„Ако сте производител и имате такъв договор, бихте ли го предоговорили?”, попита риторично той.

Василев все пак отбеляза, че ще бъде направен опит да се търсят някакви компенсации, но и препрати въпросите, защо договорът е с такива клаузи към бившия премиер Борисов. Военният министър вече каза, че още не е ясно дали може да искаме някакви конкретни компенсации.

„Когато казваме, че няма да даваме пари в торби за „самолети на хартия“ имаме предвид точно това – договорът да е изгоден и за двете страни. Авансът да не е 100%, да има заложени неустойки, трябва да има инвестиционна програма за нашата икономика, която да е детайлно разписана с бюджети и срокове. Когато имаме това, ние имаме изряден договор, който е добър за българската държава”, обобщи Василев.

Интересно е, че Василев отваря темата за т.нар. „индустриално сътрудничество”. Такова бе предвидено при първия договор, но наскоро военният министър Стефан Янев каза, че по него няма никакво развитие.

Това е поредният епизод на драмите около забавената доставка на поръчаните за 2,1 млрд. лева осем многоцелеви изтребителя F-16 Block 70. Когато договорът бе подписан през юли 2019 г. бе заявено, че доставките ще стартират четири години по-късно. Въпреки, че детайлите около забавянето се изясняват от българската страна, вече е ясно, че първите доставки ще станат факт някъде през 2025 г.

Миналия петък Василев заяви, че няма да бъде давани пари за „самолети на хартия”. Това бе в отговор на искането на бившия премиер Бойко Борисов за незабавна покупка на още осем броя F-16.

С днешното си интервю вицепремиерът се опитва да изясни позицията си, като очевидно поставя конкретни финансови условия за подписването на договор за още изтребители F-16. Дали, обаче те могат да бъдат удовлетворени от американската страна е въпрос без ясен отговор, поне в момента.

Свързани теми

Предишна публикация
С бараж от крилати и балистични ракети Русия нападна Украйна
Следваща публикация
Генерал Русев: Бяхме предупредени, че F-16 е скъп, но политиците го избраха – сега нека ни осигурят средства за него
545 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части

Флотът от изтребители F-35, с който разполагат САЩ, страда от липса на резервни части, което води със себе си и ниско ниво на боеготовност. Това се казва в доклад на Сметната палата на САЩ (Government Accountability Office), който бе публикуван на 25 април 2019 г.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Полетя вторият прототип на Gripen E

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Полша възстанови полетите с МиГ-29

Полските ВВС са възстановили полетите със своите изтребители МиГ-29. Те бяха спрени след инцидента от 18 декември миналата година, когато на кацане в авиобаза Минск Мазовецки. За това съобщава полският сайт Defence24.

Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.

Първите произведени изтребители от пето поколение F-35B ще трябва вероятно да се подменят, тъй като ще са достигнали до края на жизнения си цикъл по отношение на часове във въздуха. Това се казва в доклад за състоянието на програмата F-35, който се цитира от Aviation Week.

Меню