ОАЕ купува китайски УТС

257 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) купува 12 учебно-тренировъчни самолети (УТС) L-15 китайско производство. За това съобщиха от военното ведомство на Емирствата.

От съобщението се разбира, че ще бъдат купени 12 машини, но се запазват опции за още 36 самолета от същия тип, които могат да бъдат изпълнени в бъдеще.

Тарик Абдул Рахим ал Хосани, изпълнителен директор на Tawazun Economic Council, е посочил, че сделката става факт в рамките на политиката на ОАЕ за диверсификация на въоръжението и общия план за модернизация и превъоръжаване.

Той е посочил вече, че преговорите с китайската страна са практически приключили и съвсем скоро ще се стигне до подписване на договор. Ал Хосани е казал още, че е от изключителна важност въоръжението на Емирствата да се получава от разнообразни доставчици.

Не се дава информация за стойността на сделката и сроковете за доставка.

Tawazun Economic Council е държавна компания, която се грижи за отбранителната аквизиция.

Новината е меко казано изненадваща. ОАЕ има ограничени оръжейни сделки с Китай в последното десетилетие. Купени са няколко комплекта въоръжени БЛА от серията Wing Loong и управляемо въоръжение към тях. Те се използват основно за задачи в Либия и Йемен. В допълнение, сухопътните войски на Емирствата имат китайски 122-mm системи за залпов огън.

Най-интересен е въпросът, как тази сделка ще се отрази на договора, който ОАЕ има за покупка на 50 броя F-35A, както и въоръжени безпилотни апарати. Макар и споразумението да е подписано още в януари 2021 г., няма индикации, че САЩ бърза да го имплементира, като стана ясно, че пред Емирствата са поставени редица условия, включително отказ от комуникационните технологии на китайския гигант Huawei.

ВВС на ОАЕ в момента разполагат с разнообразен учебен флот, включително PC-21 и BAE Systems Hawk, като не малко пилоти се обучават в САЩ. Страната има на въоръжение 59 броя Mirage 2000-9 и 88 броя F-16 Block 60. Преди няколко години бяха сключени сделки за модернизация и на двата типа. Отделно, през декември 2021 г. бе сключен договор и за 80 броя Rafale, чиито доставки ще стартират от 2027 г.

Само преди месец корейски медии съобщиха, че ОАЕ има интерес към покупката на 60 броя от свръхзвуковия УТС KAI T-50. Не е ясно дали Емирствата продължават да имат интерес към корейския самолет или той е бил разглеждан като алтернатива на L-15.

L-15, който в китайските въоръжени сили е известен, като JL-10, e двудвигателен реактивен УТС от висок клас, който се базира на Як-130. Машината е на въоръжение във ВМС и ВВС на Китай, както и в Танзания. Има няколко версии, включително с форсажни двигатели и учебно-боен вариант. Какво точно са поръчали ОАЕ ще стане ясно в следващите години.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия подписа за два C-295
Следваща публикация
Два Black Hawk аварираха при опит за кацане
257 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша купува още четири учебни M-346

Полша обяви днес, 14 декември 2018 г., че ще купи още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346 на стойност от €130 млн.

Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9

Процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Усвояване на изпълнението на регламентни работи на катапултни кресла на самолети PC-9M” се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 27 септември 2018 г.

Aero Vodochody събра 32 заявки за L-39NG

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody събра 32 заявки за обновения учебно-тренировъчен самолет L-39NG. Споразуменията за това бяха подписани днес, 17 юли 2018 г., в рамките на изложението във Фарнбъроу.

Меню