Сърбия подписа за два C-295

348 прочитания

Сърбия подписа договор за доставка на два тактически-транспортни самолета Airbus C-295M. Това се случи днес, 23 февруари 2022 г.

Сделката бе подписана в Испания от представители на сръбското МО и държавната компания за експорт и импорт на въоръжение Jugoimport, от една страна и представители на Airbus.

Компанията производител е съобщила, че доставката на първия самолет ще стане факт в края на 2023 г. Машините ще са с интегриран комплекс авионика Collins Aerospace Pro Line Fusion. Разпространената илюстрация показващ бъдещия сръбски C-295M е с уинглети – опция, която Airbus предлага в последните няколко години.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е съобщил по-късно, че цената на сделката е €81 млн., от които €66 млн. е стойността на самите самолети, а останалите €15 млн. е цената на самолетообслужващата техника и обучението.

Сърбия има интерес към придобиване на C-295 от няколко години. През октомври миналата година бе подписан меморандум за разбирателство за покупката на двата военно-транспортни самолета и реалната сделка бе въпрос на време.

Бизнесът между Сърбия и Airbus върви повече от добре. През 2016 г. бяха поръчани девет броя вертолети H145M, които бяха разпределени между ВВС и МВР на страната. Отделно, МВР на Сърбия купи и три вертолета H215. Сръбски официални лице посочват, че в близко бъдеще ще има още поръчки за H145M.

ВВС на страната в момента разполагат само с един изправен Ан-26, който ще спре да лети през 2026 г. заради изчерпване на техническия си ресурс. Дългосрочните планове на Сърбия говорят за покупката на още два C-295, но няма гаранции, че те ще се осъществят.

От Airbus съобщават, че Сърбия ще стане 36-тият оператор на C-295.

Свързани теми

Предишна публикация
Украински Су-27 бе приземен в Румъния
Следваща публикация
ОАЕ купува китайски УТС
348 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Нова Зеландия купува пет C-130J

Правителството на Нова Зеландия обяви, че ще купи пет военнотранспортни самолети Lockheed Martin C-130J-30 Super…
Меню