С бараж от крилати и балистични ракети Русия нападна Украйна

281 прочитания

С масиран бараж от крилати и балистични ракети Русия стартира инвазията си в Украйна. Това стана в сутрешните часове на 24 февруари 2022 г.

Военните действия стартираха около 05,00 часа местно време (еднакво с българското), малко след като руския президент Владимир Путин обяви, че страната му стартира „специална военна операция” с цел „демилитаризация и денацификация” на Украйна.

Поразените цели при първоначалния ракетен обстрел от руска страна включва украински авиобази, позиции на ЗРК, радиолокационни станции, командни пунктове и складове за гориво и боеприпаси. Няма официална информация от руска страна колко и какви сили и средства са използвани при тази първоначална вълна.

От украинското МО твърдят, че първоначалния удар е бил нанесен с над 30 крилати ракети, артилерия и РСЗО.

В интернет се появиха множество клипове, на които се виждат нисколетящи крилати ракети. Вероятно става въпрос за микс от ракетите „Калибр”, които са с морско базиране, 9М728 (Р-500), които са част от наземния комплекс „Искандер” и крилати ракети с въздушно базиране Х-101 и Х-505, като има индикации, че в ранните часове е действала руската стратегическа авиация. Най-вероятно, част от ударите са изпълнени и с квазибалистичните ракети 9М723, също част от наземния комплекс „Искандер”.

В един от кварталите на столицата Киев са намерени останки на ракета Х-31П, която се използва от редица руски тактически бойни самолети за огнево подавяне на ПВО, чрез унищожаване на радарите. Това е и индикация, че руската военна авиация е била задействана над украинска територия още от сутринта.

Ефектът от тези удари е неизвестен, но множеството видеоклипове и снимки, които показват тежко поразени обекти, дават индикации, че поне по-голямата част от тях са били достатъчно ефективни. Струва си да се отбележи, че удари има и по обекти намиращи се в района на градовете Лвов, Луцк и Ивано-Франкивск, които се намират в най-западната част на Украйна. Коридора за влитане на крилати ракети до тези обекти минава над стотици километри украинска територия.

От руското МО започнаха да твърдят, че централизираната система за ПВО на Украйна е ликвидирана, а използването на военната ѝ авиация е практически парализирано. Няма как тези твърдения да бъдат верифицирани. Отново, позовавайки се на видеокадри, може да се каже, че поне в сутрешните часове на днешния ден, украинската военна авиация е изпълнявала някакви бойни задачи.

Свързани теми

Предишна публикация
Украински Су-27 бе приземен в Румъния
Следваща публикация
Министър Василев: Следващите поръчки за F-16, след доставка на сега поръчаните
281 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха първия Ту-22М3М

Първият дълбоко модернизиран бомбардировач Ту-22М3 бе тържествено показан вчера, 16 август 2018 г., на церемония в Казанския авиационен завод.

Полетя нов Ту-160 и подписаха договора за производството на модернизирани машини

Новопроизведен стратегически бомбардировач Ту-160 вече изпълнява летателно-изпитателната си програма и в същото време днес, 25 януари 2018 г., бе подписан договор за построяването на 10 нови Ту-160.

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Меню