Украински Су-27 бе приземен в Румъния

198 прочитания

Въоръжен украински изтребител Су-27 не принуден да се приземи в Румъния. Инцидентът стана днес, 24 февруари 2022 г., в ранните часове на деня, малко след първоначалните руски удари по Украйна.

За случая съобщиха от румънското МО. В пресрелийза се казва, че в 06,15 часа дежурната двойка изтребители F-16 MLU e излетяла за да проучи неоторизиран полет в района на северните румънски граници. Двойката румънски изтребители е прехванала и опознала нарушителя на въздушното пространство, съобразно приетите национални и международни норми.

Това се е оказал украински изтребител Су-27. Той се е подчинил на командите на румънските самолети и се е приземил в 95-та авиобаза, край град Бакъу. След приземяването, украинският летец се е оставил в разположение на румънските власти, като в съобщението на румънското МО се казва, че са взети правни мерки около случая.

Повече детайли по случая не се дават.

По-късно, румънските медии публикуваха снимка на украинския Су-27 (горе). На тях не се вижда бордния му номер, но се вижда, че е въоръжен с пълен боекомплект ракети „въздух – въздух” – шест броя Р-27 и четири Р-73.

Не е ясно от къде украинският изтребител е влетял на румънска територия. Базата в Бакъу се намира в северозападната част на страната, на около 35 km от границата с Молдова. В момента не се знае и какво е накарало украинския пилот да навлезе на румънска територия, като всички версии са възможни – от дезертиране, през загуба на ориентация, до бягство в Румъния, поради разрушаване на основните авиобази. Последната теория не изглежда много логична, предвид факта, че украинската авиация продължава да действа с известен интензитет.

Украинските ВВС оперират със Су-27 в две тактически авиационни бригади (и двете, относително далеч от Румъния), като се смята, че изправни към края на 2021 г. са около 30 – 35 машини.

Свързани теми

Предишна публикация
Руско – украинската война във въздуха. Ден първи.
Следваща публикация
С бараж от крилати и балистични ракети Русия нападна Украйна
198 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг”

Министерството на отбраната призна, че има сериозни проблеми в осигуряването на мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО. Това се чете в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който правителството прие на 16 май 2018 г.

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

Lockheed Martin откри новата си производствена линия за F-16

На церемония вчера, 23 април 2019 г., Lockheed Martin преряза лентата на новата си производствена линия за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина. В случай на успешно приключване на преговорите, българските F-16 ще бъдат произвеждани там.

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…
Меню