Премиерът Петков: Абсурд е да си даваме самолетите

927 прочитания

Премиерът Кирил Петков се опита да разсея съмненията, че България ще изпраща своята авиационна техника съветско производство на Украйна, като това „пълен абсурд”. По-рано през деня, в редица издания се появиха спекулации, че българската страна ще предава авиационна техника на украинските ВВС.

„Нашият брой самолети е недостатъчен, даже да пази нашето небе, така че е пълен абсурд да ги даваме в този момент”, заяви премиерът Петков днес, 28 февруари 2022 г.

Късно снощи, от думите на Жозеп Борел, върховен представител по външните работи на ЕС, се разбра, че страни от ЕС ще предоставят бойна авиационна техника на Украйна. Става въпрос за типове, които украинската страна експлоатира в момента, от което се разбра, че иде реч за техника произведена в бившия СССР, която сега е на въоръжение в страна от ЕС. Кръгът на вероятни доставчици се стесни до България, Словакия и Полша.

„Тука много ясно искам да кажа, защото днеска се говореха какви ли не неща – никакви самолети български… Не сме поемали никакви ангажименти за тях. Знаете, че в момента имаме малко наброй летящи самолети, защото имаме проблеми с частите за тяхното доставяне. Не би било разумно.”, обясни премиерът пред журналисти в Министерски съвет.

Петков уточни, че никой на ниво ЕС или НАТО не е предлагал такова нещо и определи публикациите, като „опорки на разни сайтове”.

Интересно е да се уточни, че новината изтече най-ударно в интернет изданието „Дневник”, където бе съобщено, че такова нещо действително се планира, като информацията се позоваваше на база „няколко източника”.

Случката стана на фона на поисканата оставка на военния министър Стефан Янев и замяната му с добре известната и противоречива, във военните среди, фигура на Тодор Тагарев.

Свързани теми

Предишна публикация
C-27J отново в помощ при донорска ситуация
Следваща публикация
Руско – украинската война във въздуха. Ден две и три.
927 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню