Русия отказва изстрелването на нови спътници от мрежата OneWeb

317 прочитания

Ако до петък в 21:30 Русия не получи гаранции, че комуникационните спътници от съзвездието OneWeb няма да бъдат използвани за военни цели, стартът ще бъде отменен.

В сянката на международните санкции срещу Русия, заради агресията срещу Украйна, извеждането в орбита на поредната партида спътници от съзвездието OneWeb е на път да бъде отменено.

Поредната партида от 36 спътника за мрежата, която трябва да осигурява сателитен интернет, е вече на космодрума Байконур в Казахстан, откъдето трябваше да бъде изведена в орбита на 4 март 2022 г., в рамките на договор с европейската Arianespace.

Руската космическа агенция в лицето на „Роскосмос“ обаче заплаши, че ако до 21,30 часа местно време в петък не получи гаранции, че тези спътници и цялата няма да се използват за военни цели, ракетата носител ще бъде върната от стартовата площадка.

По-късно от „Роскосмос“ поискаха и британското правителство да изтегли участието си от компанията OneWeb, което прави руските искания практически неизпълними.

В друг коментар от страна на ръководителя на Роскосмос, Дмитрий Рогозин, се съдържа и недвусмислена заплаха, че напрежението около руското нахлуване в Украйна може да има сериозни последствия за Международната космическа станция.

Ефектът от разрива между Русия и Запада в сферата на космическите изследвания тепърва ще става ясен.

 

Свързани теми

Предишна публикация
NASA отложи старта на мисията Artemis 1
Следваща публикация
Шефът на ESA поиска Европа да разполага със собствен пилотиран космически кораб
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…

Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70

Появиха се нови фотографии на руския нискозабележим БЛА Сухой С-70, който се разработва по програмата „Охотник-Б”. Новите снимки дават допълнителна информация за апарата.

“Саратовские авиалинии” спират полетите с Ан-148

Руската авиокомпания „Саратовские авиалинии”, чийто Ан-148 катастрофира вчера край Москва, заяви, че спира полетите с останалите си самолети от същия тип и ще направи корекции в разписанието си за да компенсира липсващите машини.

Меню