Полша е готова да даде своите МиГ-29 на САЩ

498 прочитания

Щатите могат да ги изпратят след това на Украйна

Външното министерство на Полша съобщи късно днес, 8 март 2022 г., че политическото ръководство на страната е декларирало готовност да предаде всички свои изтребители МиГ-29 на американското правителство.

Машините ще бъдат предадени безплатно на САЩ в авиобаза Рамщайн, Германия. След което, САЩ може да се разполага с тях, както сметне за добре. Като например, да ги изпрати в Украйна.

В същото време, Полша иска от САЩ да получи в замяна същото количество употребявани изтребители със сходни бойни възможности. Полската страна е готова веднага да изпълни условията за придобиването на тези самолети.

Полското правителство също изисква от другите страни, членки на НАТО, които са оператори на МиГ-29, да постъпят по същия начин.

В момента не е ясно дали ходът е съгласуван със САЩ или това е инициатива на Полша. Въпросът с предоставяне на изтребители съветско производство на Украйна изникна преди седмица. Изтребителите трябваше да дойдат по линия на ЕС и да са от наличностите в държавите от съюза, което значи Полша, Словакия или България.

Директното даване на изтребители на Украйна първоначално бе отречено последователно от представители на правителствата в тези страни. В България, премиерът Петков направо нарече това „абсурд“.

В същото време, САЩ дадоха „зелена светлина“ за подобни трансфери.

Възможно е Полша да се опитва да намери нова формулировка – тя няма да даде изтребителите си директно на Украйна, а ще ги подари на САЩ, които след това могат да ги предадат на украинските въоръжени сили, като военна помощ. Интересно е също, че от полското съобщение излиза, че те не очакват директна компенсации за подарените изтребители, а възможност да купят бойни самолети втора ръка. Вероятно с кратки срокове на доставка и/или преференциални цени.

За разлика от Полша, която разполага и с F-16, Словакия и България нямат друг тип изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ не искат полските МиГ-29
Следваща публикация
Румънските ВВС с два загубени летателни апарата в рамките на час
498 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Меню