САЩ не искат полските МиГ-29

470 прочитания

Официални представители на американското правителство дадоха да се разбере, че не приемат полската оферта за даряване на полските изтребители МиГ-29, които след това САЩ може да изпрати в Украйна.

„Възможността изтребители, които са собственост на американското правителство да излитат от бази на САЩ/НАТО в Германия и след това да навлизат във въздушното пространство на Украйна, което сега се оспорва от Русия, буди сериозни притеснения в целия Алианс”, заявява говорителя на Пентагона Джон Кърби.

Той е посочил още, че предложението на Полша не е издържано, но е казал и че ще се продължи с консултациите по този и други сходни въпроси. Кърби е заявил и още, че предложението, което идва сега от Полша е изцяло тяхна инициатива.

Малко по-рано, заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд също обяви, че Полша не се е консултирала в това си действие със САЩ и изрази изненада от хода.

Късно снощи, полското външно министерство излезе с официално съобщение, в което се казваше, че страната има готовност да прехвърли всичките си изтребители МиГ-29 в авиобаза Рамщайн, където те ще бъдат поставени под американски контрол. В замяна, страната искаше бързи преговори за придобиване на употребявани бойни самолети. Полша призоваваше и Словакия и България да последват примера ѝ.

Днес, 9 март 2022 г., от Полша дойде друг сигнал – че страната е готова да действа с предаването на МиГ-29 на Украйна, но само в рамките на НАТО. Това каза Якуб Кумох, съветник на полския президент пред полската обществена телевизия, цитиран от БТА. Той е казал още, че САЩ не искат тези самолети да дойдат от американски бази. Полската страна вече заяви, че не иска да прехвърли директно от свои бази изтребителите за Украйна.

Междувременно, след днешното заседание на Министерски съвет, Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков, увери че България няма намерение да дава бойни самолети на Украйна.

„Това е решението, зад което правителството застава. Не е обсъждано по никакъв начин в рамките на днешния Министерски съвет“, посочи Бориславова.

Свързани теми

Предишна публикация
Неизвестен безпилотен апарат се разби в Загреб
Следваща публикация
Полша е готова да даде своите МиГ-29 на САЩ
470 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Меню